Реклама

Тази неделя „Духът на здравето” ще ви запознае с рисковете, диагностиката и лечението при хепатит С, какво трябва да знаем за сърдечната недостатъчност и как да преодолеем синдрома на дразнимото черво.

Как да се предпазим, какви са симптомите и има ли нови терепевтични надежди за лечението на хепатит С – разговор с доц. д-р Йордан Генов - завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология, МУ - София, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.В световен мащаб над 170 милиона души са заразени с хепатит С. В около 80% от случаите в началото на болестта не се наблюдават симптоми. Това е основната причината заразените да установят, че са болни едва когато настъпят непоправими усложнения. Инкубационният период е от 15 дни до шест месеца. Първите симптоми обикновено са слаби, приличат на настинка, а когато се пропуснат заболяването преминава в хроничен стадий. Основни признаци на заболяването са: отпадналост, болки в ставите и мускулите, гадене с повръщане, загуба на апетит, жълтеница.

 

 

Какво представлява Синдромът на дразнимото черво, кой страда от това състояние, на какво се дължи и как се лекува? И още - какво е полезно да знаем за спазмолитиците – коментираме с проф. Людмила Матева - Национален консултант по гастроентрология и Завеждащ клиника по Гастроентрология на УМБАЛ "Свети Иван Рилски", завеждащ катедра по Вътрешни болести към МУ-София.

Повечето водещи гастроентеролози по света са солидарни в мнението си, че синдрома на раздразнените черва се отнася към т.нар. психосоматични заболявания. Самите пациенти често се питат, какво отношение могат да имат психологическите проблеми към тази мъчителна диария. В конкретени случаи, червата изпълняват ролята на “предохранителен клапан”. Когато психиката вече не издържа на напрежението, трябва отнякъде да се изпусне парата. Различните хора си имат различни “предохранителни клапани”.  При едни напрежението се “излива” в повишаване на кръвното налягане, други “ги стяга сърцето”, трети получават чревен спазъм.

За симптомите, лечението и профилактиката при сърдечна недостатъчност - в студиото разговаряме с доц. Мария Миланова - началник на Клиниката по спешна кардиология в “Пирогов”.

Сърдечната недостатъчно е заболяване, което започва бавно и прогресира постепенно. Умората и задъхването при усилие са най-честите признаци. Дружеството на кардиолозите в България подкрепи Европейския ден на Сърдечната недостатъчност, който е годишна инициатива на Европейското Кардиологично Дружество. Акцент в кампанията е да се разработи и предостави обучителна информация, предназначена за лекарите от доболничната помощ, пациентите и техните семейства.

Бъдете здрави с „Духът на здравето”, неделя, точно в 7.