Реклама

В най-дългия ден от годината – 22 юни, „Духът на здравето” ще сподели с вас труден ли е пътят към щастието, какво трябва да знаем за профилактиката на инсулта и каква е формулата за по-добро храносмилане.

Започваме със специален репортаж от Прага - за ритъмните нарушения, профилактиката на инсулта и новите терапевтични надежди в ерата на антикоагулация, коментираме с водещи имена от европейската и африканската кардиологична и неврологична сцена – проф. Ханс Кристофър Диннер, Германия и Майкъл Рийд, ЮАР.

Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм, което води до инсулт. Статистиката за Европа сочи, че потърпевш е всеки пети на възраст над 40 години. При хора с предсърдно мъждене, вероятността да получат съсиреци, които повишават риска от инсулт е 5 пъти по-голяма. Инсултите, свързани с предсърдно мъждене, обикновено са тежки, с по-голяма вероятност от смърт (20%) и инвалидност (60%). Тези инсулти могат да се предотвратят с подходяща терапия, ако се установят в първите 4 часа от появата на симптомите.

Как да намерим щастието като гледаме в огледалото, вместо да търсим отговорите през прозореца? Даваме начало на най-новия ни проект – Работилница -Творилница за мотивация и щастие с Гергана Павлова и Пламен Петров – професионални сертифицирани коуч-инструктори.

Харвардският психолог Даниел Гилбърт, доказва, че човек извлича щастието от способността правилно да проектира, какво би му донесло щастие в бъдещето, а не от нещата, които настина се случват. Той отбелязва, че хората са единствените създания, които реално обмислят стъпки напред и умението да си представяме бъдещето по градивен начине определящия аспект на нашата широка личностна трансформация. Защото, за да сме щастливи, трябва да сме активни творци на собствената си себереализация. На другият полюс на разсъжденията е по-минималистичното твърдението на Клод Адриан – той казва, че двете най-чести причини за нещастието на хората са: от една страна незнанието – колко малко ни е необходимо, за да бъдем щастливи, а от друга, мнимите потребности и безграничните желания. Очевидно качеството на живота е детерминирано от качеството на въпросите, които си задаваме.

Какво да правим за по-добро храносмилане и как храната ни помага да бъдем по-здрави – гост в студиото д-р Николай Цонев

Не пропускайте „Духът на здравето”, неделя, точно в 7.