Реклама

В неделното издание на „Духът на здравето” ще ви запознаем с причините, превенцията и лечението на остеопорозата, има ли лек за хроничния запек и още - пет от най-полезните йога асани – напълно достатъчни, за да поддържаме цветущо здраве.

Остеопорозата вече изпревари рака и е на второ място при социалнозначимите заболявания. За причините, симптомите, превенцията, съвременната диагностика и лечението, коментираме с д-р Пламен Попиванов и д-р Родина Несторова.

Едва 3% от жените в България с остеопороза получават лечение. Днес статистиката отчита, че остеопорозата вече е изпреварила онкологичните заболявания. Тревога будят и данните от различните европейски държави, според които само 15-20% от жените с остеопороза получават необходимото им лечение. Според експертите, нищожният процент на лекуващите се българки с остеопороза се дължи на нискoто ниво на реимбурсиране на лекарствените продукти за това заболяване.

Колко често е нормално да ходим до тоалетната? Какви са митовете и реалности относно лаксативите и какво трябва да знаем за причините и лечението при хроничен запек – по темата дискутираме с доц. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация , преподавател и доцент в катедра „Фармакология” при Фармацевтичен факултет на МУ, София.

Вдишвай живот, издишвай Любов - пореден епизод от нашия нов и вдъхновяващ проект Йога за здраве и себеразвитие– демонстрационна сесия и пет от най-полезните йога асани.