Реклама

В неделния си епизод, „Духът на здравето” ще ви запознае с рисковете и ползите от хирургията при наднормено тегло, ще дискутираме усложненията при дълбока венозна тромбоза и ще ви разкажем, докъде води прекалената родителска критичност.

При пациентите с болестно затлъстяване и диабет тип 2, хирургията при наднормено тегло води до подобрение на заболяването в над 90% от случаите за период поне от две години. За рисковете и ползите от тази интервенция разговаряме със световно известния хирург проф. Франческо Рубино.

Терминът "globesity" описва в световен мащаб епидемията от глобално затлъстяване, която в момента засяга, както развитите, така и развиващите се страни. През 2013 г., по данни на Световната здравна организация, 1,4 милиарда души над 20-годишна възраст са били с наднормено тегло при наличието на около 500 милиона възрастни в целия свят, които са със затлъстяване. Въпреки че наднорменото тегло се счита за петия водещ риск за смъртност в световен мащаб, според СЗО, овладяването му се оказва неуспешно - епидемията от затлъстяване обхваща над 40 милиона деца под 5-годишна възраст за  2012 г. В търсенето на решение, се появи и бариатричната хирургия - хирургия при наднормено тегло.

Вижте промото тук:

 

 

За смъртоносното заболяване – дълбока венозна тромбоза /белодробната тромбоемболия/, което нелекувано води до фатални усложнения, коментираме с известният съдов хирург доц. Андрея Андреев. Г-жа Кина Славова ще сподели поредната поучителна лична история от нашата рубрика „Опитът учи“.

Белодробната емболия е най-тежкото усложнение на дълбоката венозна тромбоза. Тя е причина за над 25 000 смъртни случая в Европа всяка година, като 90 на сто от тях се дължат на предхождаща ДВТ. В България липсва точна информация, но по аналогия с данните от Европейския съюз, всяка година би трябвало се регистрират около16 000 случая на дълбока венозна тромбоза, последвани от над 5500 смъртоносни белодробни емболии.

Как се отглежда истински мъж, докъде води прекалената родителска критичност и амбиция и може ли вменената в детството вина и неудовлетвореност, след години да се трансформира в сърдечно-съдово заболяване.

Не пропускайте „Духът на здравето”, неделя в 7.