Класическо ризото с манатарки

Реклама

700 мл бульон от гъби
15 г масло
1 с.л. зехтин
1/2 глава лук, фино нарязана
1 скилидки чесън, фино нарязани
200 г ориз арборио
1 чаша сухо бяло вино
шепа сушени манатарки
Прясна мащерка
морска сол
черен пипер
20 г допълнително масло
30 г сирене Пармезан, настъргано
Люспи Пармезан за гарниране

Начин на приготвяне:

Накиснете манатарките.

Загрейте бульона. В отделна касерола загрейте маслото и зехтина и прибавете лука и чесъна. Сотирайте 2-3 минути. Прибавете ориза и засилете огъня. Оризът ще започне да се пържи, затова не спирайте да го бъркате. Ком стане прозрачен добавете виното, като продължавате да бъркате.

След като оризът поеме виното, добавете първия горещ черпак бульон и щипка сол. Добавете манатарките.

Продължавайте да добавяте бульон и да бъркате, като изчаквате да поеме един черпак преди да добавите следващия. Гответе докато поеме бульона и омекне al dente.

Щом оризът се сготви, свалете от огъня и добавете масло, настърган пармезан и мащерка. Разбъркайте добре, захлупете и оставете да почине 2 минути. Сервирайте с люспи пармезан.