Нешева прехвърля топката: Пита за бонусите в здравното министерство

Шефът на касата в оставка каза, че между нея и уволнената Гергана Павлова конфликт няма

Реклама

След скандала около бонусите в здравната каса, остраненият шеф Нели Нешева контраатакува като повдигна въпроса за премии, раздавани в здравното министерство. Пред bTV Нешева загадъчно посочи, че не се знае как са разпределени 5 милиона лева във ведомството на Стефан Константинов.

Надзорният съвет на касата два пъти е искал отговор и как са похарчени 340-те милиона лева,  трансферирани от касата към министерството. Депутатите узакониха прехвърлянето на парите от бюджета на НЗОК към министерството с промени в Закона за здравното осигуряване още преди повече от година. До момента обаче отговор нямало.

Нешева избегна отговора на въпроса дали зад оставката й има втори план – битка между фармацевтични гиганти за по-високи цени на лекарствата, изкупувани от касата. Но посочи, че между нея и уволнения вчера зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на касата Гергана Павлова, конфликт няма.

„Благодаря на ГЕРБ, че ме подкрепи в решението ми да подам оставка като акт на политическа отговорност с цел намаляване на общественото напрежение, което беше създадено като се използвала темата за допълнителното материално стимулиране от контролна дейност”, заяви Нешева за bTV.

Шефката на касата в оставка заяви, че 12-те хиляди лева, които е взела допълнително за 2011 година не са бонуси, а средства от контролна дейност. Нешева още веднъж обясни, че редът, по който се раздава допълнителното материално стимулиране от контролна дейност и размерът на средствата са заложени в Закона за бюджета на касата.

„Това не са бонуси, този ред е абсолютно законен”, категорична бе Нешева. И още веднъж посочи, че редът е уреден и в Закона за здравното осигуряване (още от 2002 година), а методиката била подписана от работна група от 15 души. Без да се изисква утвърждаване от надзорния съвет.

Нешева уточни, че в касата не работят държавни служители. Събраните пари от глоби не са от здравноосигурителни вноски, а от търговска дейност на касата – глоби от лечебните заведения- търговски дружества. Нешева обаче не отговори дали е морално по време на криза да се разпределят допълнителни пари.

Остранената шефка на касата посочи, че е притеснена от промените в ръковоството на НЗОК, тъй като предстои разпределянето на средствата и сключването на договорите с болниците за тази година.

Народното събрание прие оставката на Нешева, след като парламентарната група на ГЕРБ вчера бе единодушна по това решение. В срок до един месец ще бъде назначен нов председател на здравната каса. Депутатите обаче отхвърлиха предложението на левицата за изслушване на министъра на финансите Симеон Дянков за изплатените бонуси.

До скандала се стигна след като от Синята коалиция обявиха, че в НЗОК за миналата година са раздадени бонуси за десетки хиляди левове. Според сметки на сините, само управителят и подуправителя взели около 50 000 лева. Това накара Нешева да оповести публично размера на премиите в касата - самата тя взела малко над 12 хиляди лева. Нешева посочи, че е оценила труда си достойно и застава зад служителите си, но премиерът  Борисов "помоли" парламентарната група на ГЕРБ да поиска оставката й. И я получи.