Ще има ли затвор за убийците на пътя?

Промените в закона – желани, но спорни

Реклама

Вчера в Народното събрание се проведе кръгла маса за това, как да бъдат увеличени наказанията за онези, които безотговорно нарушават правилата на пътя, причиняват смъртта на други, качват се пияни или дрогирани зад волана.

В студиото на „Тази сутрин” темата обсъдиха депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов и Трифон Трифонов, баща на едно от децата, които бяха пометени от автомобил в Симеоновград на Великден миналата година. Двамата взеха участие във форума в парламента.

„Всички предложения на инициативния комитет, който създадохме през август, срещнаха одобрение и се надяваме да влязат в закона,” каза Трифонов. По думите му най-важната от тези идеи предвижда на пияни и дрогирани шофьори, без книжка, да им се налага най-строго наказание – затвор, като деянието им да се счита за умишлено престъпление.  

Трифонов посочи, че от 30 случая на пътнотранспортни произшествия, внесени в Софийски градски съд миналата година – 11 са стигнали до дела, 18 имат споразумение. Шест от делата са завършили с условна присъда, има една пробация и по останалите случаи извършителите са оправдани.

Друго предложение е да се повиши минималният праг за присъдите за подобни случаи, който да бъде три години, в момента такъв праг няма.

Идеята да няма споразумение между прокуратурата и обвиняемия в случай на смърт на пътя също е била обсъдена на кръглата маса в парламента, потвърди депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов. „Споразумението е регулирано в НПК, но само за тежки умишлени престъпления, а тези са непредпазливи”.

По думите на Анастасов споразумението може да се изключи за инцидентите, причинени при употреба на алкохол. Той обаче уточни, че и при тях не може да се говори за престъпления с умисъл. За особено тежки случаи се предвижда присъдата да е със срок от три до 15 години.

„Считам, че без достатъчно анализ по въпросите, които се поставят, могат да бъдат засегнати институции, които имат общо значение в наказателното право и в НПК и оттам да се получат много неблагополучия,” каза адвокат Борислав Ралчев, който се включи в разговора от Варна.

Една промяна по отношение на понятията „непредпазлива” и „умишлена” вина може да рефлектира върху всички трудови злополуки, върху случаите на лекарска грешка, коментира юристът. По думите на Анастасов и в момента, при престъпления на пътя, употребата на алкохол е утежняващо вината обстоятелство. Адвокатът е на мнение, че не трябва от конкретни случаи да се правят изводи, а към изменение на закона да се пристъпва след обобщаване на практиката и откриване на несъответствията.

„Намаляването на транспортния травматизъм чрез обществото може да има ефективно въздействие,” каза още Анастасов. Според него последните данни показват, че смъртните случаи на пътя са намалели с една трета. Той добави, че нетърпимостта на обществото към подобни престъпления има много важна роля.