Здравеопазването у нас – "Болен здрав носи"

Има ли прозрачност при определянето на цените на лекарствата и защо те постоянно поскъпват?

Реклама

Определянето на цените на лекарствата у нас не е достатъчно прозрачно заради "закрити" заседания на отговорните комисии, несъответстваща с европейската практика политика по отношение на лекарствата, както и заради големите интереси на фармацевтичната индустрия. Около това становище се обединиха по-голямата част от гостите на "Тази сутрин" – всички доктори и депутати от различните политически формации в страната.

Представителят на управляващата партия ГЕРБ д-р Даниела Дариткова съобщи, че днес заседава здравната комисия в парламента, която ще обсъди как точно се формират цените на лекарствата у нас.

„Там ще присъства здравният министър Стефан Константинов, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата, както представители на позитивно реимбурсната комисия, която определя цените на лекарствата и кои от тях влизат в списъка на плащаните от Здравната каса”, заяви Дариткова.

Според нея големият проблем на плащанията за лекарства в България се корени в съотношението на частни към фондови инвестиции. В Европа то е 20 към 80, а у нас е обратно – пациентите вадят около 55% от парите за медикаменти, а 45 на сто идват от Здравната каса.

В стила на управляващите Дариткова обвини предишната власт за проблема с определянето на лекарствените цени. Тя подчерта, че новата здравна комисия е започнала да функционира едва през декември и тепърва ще се усеща ефектът от работата й.

Депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков бе малко по-конкретен в обясненията си за формирането на цените за лекарства.

„Има комисия по цени и реинбурсиране, която се създаде с решение на Министерски съвет. Тя е приела наредба за образуването на цените – това става от три компонента. Първият е цената на съответния производител, вторият е надбавката на търговеца на едро (6-9%), а третият - надценката на търговеца на дребно, която е около 20%. На това отгоре обаче естествено има и ДДС също от 20 на сто”, разясни Шарков.

По тази схема лекарство от 10 лева стига до крайния потребител на цена от 15,72 лева. Лекарство с цена на производителя 20  лева накрая се плаща от пациента или Здравната каса на 31,40 лева. А медикамент с първоначална стойност 300 лева се предлага по аптеките за 414 лева.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС пък посочи цената на производителя като най-важният компонент за крайната цена на даден медикамент. Липсата на прозрачност в работата на отговорните комисии обаче била най-големият проблем у нас.

„Потреблението на лекарствата нараства с 12 на сто на годишна база, но с 20% се увеличават и парите за НЗОК. 500 милиона лева са средствата в касата за тази година. Това е голяма сфера, в която интересите ще продължат да нарастват. Индустрията не може да се вини, тя се бори за своя дял. Но трябва да се види какво прави държавата, за да дърпа юздите и да контролира по някакъв начин цените”, смята Джафер.

Янаки Стоилов, депутат от Коалиция за България, също изтъкна и обоснова факта, че с една и съща сума пари хората могат да си купят по-малко лекарства с всяка изминала година.

„Причините са две – от една страна тяхното поскъпване , а от друга - постоянното намаляване на дела на Здравната каса в поемането на част от лекарствата през последните 2-3 години”, каза политикът.

Според него българското здравеопазване се движи в противоположна посока на европейското. По данни на Световната банка публичните средства от осигуровки и бюджет в България покриват 56% от цената на лечението, докато в ЕС този процент е над 70, посочи Стоилов и допълни, че лекарствата у нас допълнително се оскъпяват факта, че работата на касата вече не е централизирана, с всяка отделна болница.

По отношение на отстраняването на Нели Нешева от шефския пост в НЗОК, гостите на сутрешния блок на bTV се обединиха около мнението, че не е било редно тя сама да определя допълнителното си възнаграждение, без то да бъде съгласувано с Надзорен съвет. Освен това не е бил адекватен и тонът на Нешева по време на последвалата пресконференция, когато тя заяви, че е имала право и сама е преценила цената на труда си.

Представителите на политическите сили от парламента не се ангажираха с коментар за евентуална вина на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, обвинявана многократно от лекари и фармацефти, че защитава лобистки интереси. Павлова, която в миналото е заемата мениджърска позиция в „Софарма”, бе освободена от поста си във вторник със заповед на премиера Бойко Борисов. Официалната причина – не успяла да обоснове поскъпването на лекарствата.