Стефан Константинов: Не ме е страх за стола – стоя прав

Здравният министър за лекарствата, бонусите и сблъсъка на чиновника с кръговете

Реклама

За стола на министъра

Стефан Константинов не се страхува, че може да загуби поста си. „Свикнал съм да стоя прав и столът не ме интересува. Не съм се страхувал никога от нищо,” заяви здравният министър в студиото на „Тази сутрин”.  

„Ако държавата не може да защити най-висшите си хора от кръгове с много пари, човек не трябва да се притеснява, че няма да бъде в управлението на тази държава.”  

„Моето усещане е, че трябва да работим заедно,” каза Константинов на въпрос за отслабващата подкрепа за него в парламента. „Сферата е много тежка, решенията често са непопулярни,” добави той.

Министър Константинов подчерта, че има два законопроекта, на които държи много – за тютюнопушенето и за лечебните заведения.  

„В дебрите на българските политически интриги не ми се влиза,” категоричен бе здравният министър.  

Константинов коментира, че не разполага с данни за съществуването на „здравен октопод”. „Ако съм знаел, че има служител, облагодетелствал дадена фирма, щях да го махна. До момента няма ясни доказателства, има само твърдения, които се проверяват,” поясни той.  

Припомняме, че заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова бе освободена от поста си със заповед на премиера Бойко Борисов. Тя отговаряше за координацията и контрола върху дейностите в областта на националната лекарствена политика и медицинските изделия. Миналото й като мениджър в „Софарма” обаче бе атакувано многократно от лекари и аптекари. Павлова беше обвинена, че прокарва лобистки закони в полза на бившия си шеф Огнян Донев. Заради водената от нея политика се стигнало и до поскъпване на медикаментите, твърдят още от бранша.

Как се образуват цените на лекарствата

Д-р Стефан Константинов разясни накратко как работи ценообразуването при медикаментите в България. Стана ясно, че те се разделят на две групи в зависимост от това дали за продажбата им е необходима рецепта.

Цените на лекарствата без рецепта са определят на пазарен принцип. Цените на медикаментите, изписвани с рецепта, са държавно регулирани и при тях контролът е сериозен.

Министър Константинов каза, че за ценообразуването във втората група се реферират ценовите равнища в 13 държави от ЕС с най-ниски цени и стабилни валутни курсове.

Всеки месец комисия разглежда цените. Председател на комисията е представител на финансовото министерство по предложение на Народното събрание. Здравното министерство винаги е искало да получи тази отговорност, но решението е на парламента, отбеляза Стефан Константинов.

Невинаги у нас е най-евтино в Европа

„Това е така, защото определяме пределна цена, която е най-ниската в Европа. Оттам нататък обаче здравните каси в страни с големи пазари, като Германия, договарят още по-изгодни цени,” обясни Константинов.

До миналата година Здравната каса не имала възможност да прави такива договорки у нас. От тази година тя може да договаря отстъпки, тя е големият купувач, посочи министърът.

Заради липсата на такава отстъпка досега се получаваше така, че ако си купите в аптеката лекарство, то може да е по-евтино, отколкото цената, която плаща Здравната каса.

Само две държави в Европа с по-висок ДДС за лекарствата

Две европейски страни, Дания и Исландия, имат ставка на ДДС за медикаментите, по-висока от нашата, стана ясно от разговора със здравния министър. По думите му решението за размера на данъка е в компетенцията на финансовото министерство.

По думите на Константинов трите фактора, които имат определящо значение за цените на лекарствата са размерът на ДДС, големината на пазара и договарянето между касата и фармацевтичните компании.

Междувременно синята коалиция внесе предложение в деловодството на парламента за намаляване на ДДС върху лекарствата. Сините предлагат ставката да стане 9 на сто от 2013 г.

Десните правят това предложение за четвърти път - предните три пъти то беше отхвърлено от мнозинството.

В Турция цените са под пълен контрол, в Испания са въвели праг

разкри още Стефан Константинов.

У нас положителен ефект се очаква от свързването на аптеките с НАП и въвеждането на електронната рецепта, смята здравният министър.

„Не съм взел никакви бонуси, нито лев...”

„Вчера обясних, че не става въпрос за бонуси или премии. Това са пари от незаети неатрактивни работни места, които се преразпределят към заплатите на другите служители,” каза Стефан Константинов.

По думите му тези суми в здравното министерство варират от 50 до 10 хил. лева на служител. Здравният министър отбеляза, че най-много са получили заместник-министрите, включително уволнената Гергана Павлова.

За хората с основна заплата 1 500 лева е астрономическа сума, каза Константинов. Заплата на директор в провинциална болница обаче е от 3 хил. лева нагоре, а един заместник-министър отговаря за всички болници в страната.

„Да си министър е въпрос на престиж и чест,” заяви Константинов.

Според него, абсурдно ще е, ако ГЕРБ не може да обоснове смяната на няколко здравни министри в правителството.

Лекарите искат оставки

Смяна на всички отговорни в здравната система, за да заработят институциите, поискаха пък от Българския лекарски съюз.

Според съсловната организация министърът е останал изолиран от всички институции, с които трябва да работи.

Да отпадне текстът, който предвижда 25% от глобите, които до сега отиваха за стимулиране на служителите на здравната каса, поискаха още лекарите. Според медиците това е неморално. От БЛС предложиха парите да се връщат в системата и да се използват за лечение на пациентите.