Бони

Реклама

Фолкзвездата Бони (Бонка Симеонова Илиева) e родена на 12 декември 1973 година в град Сливен. В музикална компания „Пик мюзик” й дават артистичния псевдином - Бони. Започва да пее от 15-годишна. Работила е с доста музиканти от родния й град Сливен. Учителката й по музика, която за съжаление вече не е между живите - Мария Игнатова, първа забелязва таланта й. Бони изумява изпитващите комисии на прослушванията с невероятен глас и така получава редица предложения за договори. Първите й стъпки са в Сливенската опера, а след това в хор „Съби Димитров”. Добринка Биденева е впечатлена от изпълнителката и работи с нея доста години. Именно тя дава старт в музикалната кариера на Бони. В началото родителите на Бони са против това тя да пее в хора, но след разговор с нейната „втора майка” Добринка Биденева, както я нарича Бони, те се съгласяват да продължи с музикалната си кариера. Освен че пее, Бони танцува и изнася цели представления на сцената. Бони започва да пее с оркестър „Елит”. По-късно идва покана от оркестър “Кристали” - Монтана за албум и така се ражда албумът “Авантюра”, от който е хитът „Ти нямаш сърце”.

След това певицата започва самостоятелна кариера в “Пик мюзик”. В последвалия албум “Клада от страст” се открояват едноименното парче, както и хитовете «Огън и лед” и «Спри, не си отивай”. Следва втори самостоятелен албум „Бисерни сълзи”, издаден от „Сънни мюзик”. Не след дълго излиза и третият “Полудявам ли?” – в него изпъкват «Обичаш другата” и «Трябваш ми”. Следва четвъртият «Бони 2006” – с хитовете „Не питай кога”, “Леката жена”, “Лудница”, Пак-пак”.

В кариерата си Бони има много музикални нагреди. Печелила е Златен мустанг /2006 година/ – за дебют с песента „Да се завърнеш”. През 2004 закономерно идва специална награда от списание «Нов фолк», статуетка и за песента “Огън и лед”, приз от радио Мила – за хит - за “Огън и лед”. Песента й „Клада от страст” печели в категорията „Вечна балада” на наградите на радио Романтика през 2009. Същата година музикална компания „Пайнер” награждава Бони с Наградата за Посланик на българската музика зад граница. Певицата е носител и на награди от федерации за защита на човешките права.

Стремително върви и филмовата кариера на изпълнителката - филмът на режисьорката Милена Андонова “Маймуни през зимата”, в който играе една от главните роли, вече е в селекцията за филмовите награди Оскар. Бони взе и две награди - за дебют - от фестивала “Златна роза” във Варна, както и специалната награда от Карлови вари.