Асен Василев за новия външен дълг от 5 млрд. лева: Може би се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира

Най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите, или поне според мен има подготовка за такъв евентуален сценарий, допълни той

COVID-19 напълно промени финансовата и икономическата картина не само по света, но и у нас. И макар в началото на кризата правителството да уверяваше, че страната ни е стабилна и може да не се стигне до теглена на крупни суми като външни заеми, очевидно ситуацията вече е различна. И точно както на много места по света, управляващите прибягват до тази стъпка.

Какво стои зад идеята да изтеглим наведнъж 5 млрд. лева - по темата разговаряме с Асен Василев, бивш министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков.

"Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с COVID-19 и много тежка икономическа рецесия и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира. Изпълнението на бюджета към момента е 48-49% в приходната част", коментира той.

"Най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите, или поне според мен има подготовка за такъв евентуален сценарий", допълни Асен Василев.