.

Проф. Григор Димитров: Всички институции, които ползват ресурса на Здравната каса, трябва да бъдат поставени при еднакви условия

И да работят по еднакъв режим, включително и закупуването на лекарства, допълни той

Има начини за законно нецелесъобразно изразходване на пари от Здравната каса. Това обяви и управителят д-р Дечо Дечев.

По думите му институцията е плащала на частни болници в пъти повече за онколекарство, отколкото за същото на държавни и общински, тъй като частните болници не са задължени да провеждат търгове.

"Има два начина за решаване на този проблем. Единият е институционален, т.е. съгласуване със съответните ведомства и решаване на проблема. Очевидно е, и д-р Дечев това откровено го призна пред Здравната комисия, че той е избрал втория път - медиите. Защо го е избрал? Защото очевидно проблемът се решава по-бързо. Очевидно е, че нашата администрация се е окопала, не прави излишни стъпки, за да не прави грешки и всяка работи за себе си. Случаят е такъв", поясни в предаването "120 минути" проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК.

"Един от принципите, който би трябвало да се въведе в здравното осигуряване, това е всички институции, които ползват обществения ресурс, т.е. ресурса на Здравната каса, да бъдат поставени при еднакви условия и да работят по еднакъв режим, включително и закупуването на лекарства", коментира той.

Вижте във видеото целия разговор с проф. Григор Димитров.

Последни