Кристина Газиева

Реклама

Кристина Газиева е част от триото водещи в предаването „Тази събота“, заедно с Жени Марчева и Диана Любенова. В уикенд блока тя представя социални теми и разговори, както и своята авторска рубрика „Спасените“.

Кристина Газиева е репортер на bTV Новините с дългогодишен опит в отразяването на теми в сферите на здравеопазването, образованието и социалната политика. Присъединява се към редакцията с най-високо доверие през 2014 г. Автор е на десетки филми от поредицата bTV Репортерите, а от 2020-а година представя и свои авторски материали в рубриките „Спасените” и „Влизаме в час“ в предаването „120 минути”. Преди това работи във вестник „Капитал”, както и в телевизионната продукция "Нека говорят..." по bTV.

Завършила е Езиковата гимназия в Благоевград с английски и френски език, след което придобива бакалавърска степен по „Комуникационни науки” на немски език в университета „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, Германия. Кристина Газиева завършва и магистратура по „Журналистика, продуцентство и финанси” към Висшето учебно заведение по застраховане и финанси в София, като защитава с отличие магистърската си теза „Медиите като инструмент за формиране на общественото мнение”.

През 2018-а Кристина Газиева печели стипендия на Саксонската фондация за медийно образование (Sächsische Stiftung für Medienausbildung) и прави медийна специализация за немскоговорящи журналисти в Лайпциг, Германия. В същата година тя е одобрена и в конкурс за обучение на журналисти в Берлин, организирана от медийната група на германския вестник TAZ (TAZ Panter Stiftung).

Като здравен журналист Кристина Газиева неколкократно участва в медийни семинари в Истанбул и Анкара, организирани от Фондацията за трансплантации в Турция и Българската агенция по трансплантации. Участва и като лектор на тема „Ролята на медийното отразяване на теми, свързани с донорството и трансплантациите, и влиянието им върху нагласите на обществото”.

Кристина Газиева е многократно отличавана за работата си като журналист. Обявена за най-добър здравен журналист през 2016г., носител на наградата „Даниела Сеизова – В името на живота”, двукратен носител на голямата награда, посветена на борбата с Хепатит С за обективно отразяване на проблемите на болните - през 2017 и 2018. През 2019 година е удостоена и с признанието „Достойните българи” на в-к „24 часа” за репортажите ѝ, свързани с липсата на лечение на пациенти със спинална мускулна атрофия.

В края на 2021 г. Кристина Газиева спечели Голямата награда „За цялостен принос” на годишните награди „Даниела Сеизова – В името на живота” – за поредицата „Спасените” в предаването „120 минути”. През 2022 г. тя стана носител за втори път на отличието „Достойните българи” на вестник 24 часа – отново заради поредицата „Спасените”, на приза „Агент на промяната“ и получи награда "Светлана Плашокова" в категория "Телевизия", направление "За кореспонденция от и за испанезичния свят" Сдружението на испаноговорящите журналисти в България.

Кристина Газиева е автор на десетки материали, реализирани във Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Полша, Италия, Румъния, Гърция, Холандия, Сърбия, Македония, Турция, Обединените арабски емирства, Израел.

Кристина Газиева бе включена и в книгата "Хората, които променят България".