Кристина Газиева

автор на рубрика в „Тази събота и неделя“ и репортер

Реклама

Кристина Газиева е репортер в предаването „Тази събота и неделя“.

Кристина Газиева е журналист на bTV с дългогодишен опит в отразяването на теми в сферите на здравеопазването, образованието и социалната политика. Присъединява се към редакцията с най-високо доверие през 2014 г. като репортер на bTV Новините и сутрешния блок на bTV „Тази сутрин“. Преди това работи във вестник „Капитал”, както и в телевизионната продукция "Нека говорят..." по bTV.

Автор е на десетки документални филми от поредицата bTV Репортерите.

През 2020-а година Кристина Газиева се присъединява към екипа на „120 минути“, където представя поредиците „Спасените“ и „Влизаме в час“. В рамките на един телевизионен сезон поредицата „Спасените“ става една от най-разпознаваемите рубрики в телевизионния ефир.

В началото на 2023 г. Кристина Газиева става част от екипа на „Тази събота“ – освен ководещ, тя продължава да бъде и автор на поредицата „Спасените“.

Завършила е Езиковата гимназия в Благоевград с английски и френски език, след което придобива бакалавърска степен по „Комуникационни науки” на немски език в университета „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, Германия. Кристина Газиева завършва и магистратура по „Журналистика, продуцентство и финанси” към Висшето учебно заведение по застраховане и финанси в София, като защитава с отличие магистърската си теза „Медиите като инструмент за формиране на общественото мнение”.

През 2018-а Кристина Газиева печели стипендия на Саксонската фондация за медийно образование (Sächsische Stiftung für Medienausbildung) и прави медийна специализация за немскоговорящи журналисти в Лайпциг, Германия. В същата година тя е одобрена и в конкурс за обучение на журналисти в Берлин, организирана от медийната група на германския вестник TAZ (TAZ Panter Stiftung).

Като здравен журналист Кристина Газиева неколкократно участва в медийни семинари в Истанбул и Анкара, организирани от Фондацията за трансплантации в Турция и Българската агенция по трансплантации. Участва и като лектор на тема „Ролята на медийното отразяване на теми, свързани с донорството и трансплантациите, и влиянието им върху нагласите на обществото”.

Кристина Газиева е многократно отличавана за работата си като журналист. Обявена за най-добър здравен журналист през 2016г., носител на наградата „Даниела Сеизова – В името на живота”, двукратен носител на голямата награда, посветена на борбата с Хепатит С за обективно отразяване на проблемите на болните - през 2017 и 2018. През 2019 година е удостоена и с признанието „Достойните българи” на в-к „24 часа” за репортажите ѝ, свързани с липсата на лечение на пациенти със спинална мускулна атрофия.

В края на 2021 г. Кристина Газиева спечели Голямата награда „За цялостен принос” на годишните награди „Даниела Сеизова – В името на живота” – за поредицата „Спасените”. През 2022 г. тя стана носител за втори път на отличието „Достойните българи” на вестник „24 часа“ – отново заради поредицата „Спасените”, на приза „Агент на промяната“ и получи награда "Светлана Плашокова" в категория "Телевизия", направление "За кореспонденция от и за испанезичния свят" на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България.

Кристина Газиева бе включена и в книгата "Хората, които променят България", издадена през 2022 г.

През 2023 г. тя получи и отличието „Посланик на доброто“ на Държавната агенция за закрила на детето.

Кристина Газиева е автор на десетки материали, реализирани във Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Полша, Италия, Румъния, Гърция, Холандия, Сърбия, Македония, Турция, Обединените арабски емирства, Израел.