Петя Дикова

автор на рубрика в „Тази събота и неделя“ и репортер

Реклама

Петя Дикова е утвърден журналист в редакцията на bTV Новините с над 20 години телевизионен опит като водещ и репортер в актуални предавания. На екран излиза още на 14-годишна възраст и познава всички аспекти на телевизионната журналистика. Присъединява се към редакцията на bTV през 2011 г., а две години по-късно става автор и водещ на първото лайфстайл шоу, създадено от екипа на bTV Новините - „COOLt”. Дългогодишен водещ на “COOLt” и „Тази неделя“. Понастоящем Петя има собствена рубрика „Насреща с Петя Дикова“ в седмичния уикенд блок „Тази събота и неделя“ и създава вълнуващи репортажи за новините и актуалните предавания на bTV, както и за специалната рубрика за задълбочени разследвания bTV Репортерите.

Петя Дикова е родена в София. Дъщеря е на актрисата Аня Пенчева и журналиста Сашо Диков. Учи в Американския колеж в столицата. Завършва висшето си образование в Лондон, където следва журналистика, театър и превод. Има две деца – Александър и Илиян.

В своята изключителна професионална кариера Петя е отразявала на живо церемония по връчване на Оскарите от червения килим в Холивуд, сватбата на Хари и Меган, както и две от ражданията на Кейт Мидълтън. Била е в домовете и студиата на Монсерат Кабайе, Андреа Бочели, Хулио Иглесиас, срещала е зрителите с Джони Деп, Майкъл Флетли, Алис Купър, Браян Джонсън и много други. От нея Мел Гибсън научава интересни факти за историята на Шотландия, Лейди Гага за България, а Том Джоунс дори цитира неин въпрос на концерта си. Пред Петя Дикова Андре Рийо отваря дома си, а Ерос Рамацоти - любимото си студио. Тя споделя, че е сбъднала две от най-смелите си професионални мечти – да интервюира любимците си – QUEEN и Adam Lambert, и знатните си съученици от Американския колеж в София (но завършили 60 години преди нея) Леда Милева и Петко Бочаров.

Петя Дикова подкрепя редица социални каузи. Стартира информационна кампания за репродуктивно здраве, която цели да насочи вниманието на младите жени към ранната превенция на проблеми в тази област. Автор на документалния филм за демографската криза на ДНК „Направи го сега“- приказка за бъдещето“. Автор е и на първата книга за театрално представление, посветена на най-дълго играното представление у нас - "Секс, наркотици, рокендрол". Тя е и единственият журналист в телевизионния ефир, който владее еднакво добре както екрана, така и сцената - Петя играе в театралната постановка "Внимание, любов" и пее в концертите на "Пеещи артисти".