Брадли Джеймс: Обожавам каскадите и битките с мечове!

Актьорът разкрива какво можем да очакваме от героя му - принц Артур, във втория сезон на "Приключенията на Мерлин"

Реклама

Брадли Джеймс - 26 годишен актьор, по произход от Девън, Англия, който вече е познат от поредиците "Lewis" и "Dis/Connected", е в ролята на принц Артур. Наследник на тираничния крал на Камелот - крал Утер, той се наслаждава на все по-близкото си приятелство със своя слуга Мерлин.

Какъв е Артур в началото на втория сезон на сериала?

Б.Д.: Той е доста незрял по време на първия сезон, но през втория на раменете му се стоварват много повече отговорности. Преминава и през множество големи изпитания, чиято кулминация е в най-важния досега момент за него: откриването на истината за това какво се е случило с майка му. Това е истински шок за него.

Как се развива връзката на Артур с Мерлин?

Б.Д.: Определено узрява. Важно е Артур да не разбира за магическите способности на Мерлин, а и той започва да му вярва много повече. Принцът държи на положението си на по-висш от Мерлин, но му разрешава да придобие повече самостоятелност от преди. Жизненоважно е Артур да се учи от Мерлин – в противен случай сериалът няма да има смисъл. През втория сезон двамата преживяват много заедно и тяхната връзка става по-силна. И двамата се борят за един по-добър Камелот, а партньорството им е фундаментално за постигането на тази цел. Мерлин става приятел на Артур, вече не е само негов слуга.

Разбирате ли се с Колин?

Б.Д.: Абсолютно. Имаме страхотни взаимоотношения. Много се смеем по време на снимките, а това се отразява на сериала. Когато ти харесва да работиш с някого, заснемането на сцените е толкова по-лесно.

Какво се случва между Артур и Утър във втория сезон?

Б.Д.: Тяхната връзка се преобръща. Нещата се променят, защото Артур става по-отговорен и се превръща в мъж, който може да бъде крал. Той е решен да действа различно от неговия баща. Артур винаги е искал да се докаже пред баща си, но достига момента, в който трябва да докаже себе си пред самия себе си.

Привличат ли те каскадите?

Б.Д.: Определено. Обожавам битките с мечове. Това е истинска чест – продуцентите ни се доверяват, че ще останем невредими и в същото време ще изглеждаме убедителни. В други случаи ме завързват с тел и ме хвърлят от единия до другия край на помещението – много обичам това да се случва. Физическият аспект е истински бонус към тази работа. Когато търсеха кой да играе Артур, искаха актьор, който ще се справи от физическа гледна точка. За щастие, аз се справих без проблем. Неизбежно, получаваш синини и натъртвания, но, да чукам на дърво, не съм имал сериозни наранявания.

Какво ти е мнението за работата на зелен екран?

Б.Д.: Той ти помага да развиеш много ярко, почти детско въображение. Намираш се в стая със зелено покривало, заобиколен от един куп мъже, чешещи се по брадите и пиещи кафе, докато ти би трябвало да си преследван от митични същества или да се биеш с въздуха. Трябва да се потопиш в свят, който създаваш за себе си. Също трябва да си подготвен да станеш за смях на самия себе си.  Всъщност ти става забавно, но само когато преодолееш задръжките си.

С какво допринесе френският замък за продукцията?

Б.Д.: Вече го приемаме почти като даденост, но замъкът помага много за създаването на света на Камелот. Получаваш и много френски екстри като обличането на средновековни костюми, което определено ми харесва.

"Мерлин" е продаден на десетки държави. Защо сериалът стана толкова известен по света?

Б.Д.: В "Мерлин” са засегнати теми, с които всеки е свързан – любов, смърт, чест, страст, предателство. Други нации го свързват с легендите за Артур. Те гледат сериала и си мислят "Тази история ни вдъхновява”. Големи щастливци сме, че нашият сериал е преведен на толкова много езици.

Получаваш ли много писма от фенове?

Б.Д.: Да, идват от какви ли не държави. Прекрасно е да получаваш признание от целия свят. Кара ме да се чувствам много привилегирован – направил съм нещо, което е вдъхновило хората да пишат и да кажат "Много ви благодаря”. Но е кошмар за малката ни селска пощенска станция. Отнема ми половин час на гишето, докато сортирам чуждестранната поща. Излишно е да казвам, че опашката се извива и извън пощенския офис и всеки зад мен ме презира. На всеки пет минути трябва да се извинявам.

Повлия ли ти славата, която "Мерлин" ти донесе?

Б.Д.: Не точно. Животът ми извън сериала не се е променил драстично. Не съм непрекъснато преследван от списанията. Живея тих живот, който ме прави изключително скучен за пресата. В тяхното полезрение съм, докато все още купонясвам с Линдзи Лоън. Напълно съм сигурен обаче, че сега мога да изляза и да тичам чисто гол по улица "Оксфорд” , без да впечатля таблоидите.

Хареса ли ти да работиш в "Мерлин"?

Б.Д.: Абсолютно, това е най-прекрасната работа. Когато остарея, ще се връщам назад в миналото и ще си мисля "Бях такъв късметлия!”

Участвайте в играта на bTV Cinema и "Приключенията на Мерлин"!

Повече за първи и втори сезон на сериала ще намерите в секцията "Сериали" на страницата на bTV Cinema.