Ейнджъл Коулби: "Мерлин" е успешен, защото е универсален

Актрисата влиза в ролята на Гуен в сериала "Приключенията на Мерлин"

Реклама

29-годишната лондончанка Ейнджъл Коулби, която също е участвала в сериалите Doctor Who, As If, Making Waves, The Visit и Talk to Me, играе Гуен - прислужницата на Моргана. Според легендата нейната съдба е един ден да стане кралица Гуиневир, съпруга на крал Артур.

Какво те привлече в ролята на Гуен?

Е.К.: Много ми хареса фактът, че в продължение на дълго време образът претърпява развитие. В началото тя е несръчна и ексцентрична, но знаете, че един ден ще израсте и ще стане кралица. Когато бях малко момиче, мечтаех да бъда принцеса.

Разкажи ни какво се случва с Гуен през първия сезон на "Мерлин".

Е.К.: В началото, Гуен е едно добродушно, сладко и невинно момиче, вярно на крал Утер. Всичко това обаче се променя, когато Утер убива своя баща, който е бил уличѐн в приятелство с магьосник. Така че сега Гуен е съвсем сама.

Какво друго се променя за Гуен след тези събития?

Е.К.: Преди мислеше Артур за арогантен идиот, но сега започва да разбира, че той има добро сърце. Гуен има дарбата да извлича най-добрите качества от хората, особено от Артур. Тя може да му помогне да стане по-добър крал, като поощрява добрината му. Казано най-общо, от момиче тя постепенно се превръща в жена.

Трудно ли е да не се издава бъдещето й на кралица?

Е.К.: Като актьор винаги играеш за момента и не мислиш за бъдещето на героя си. Но вече можете да видите, че Гуен е много благородна и винаги постъпва правилно. Най-голямото предизвикателство, свързано с ролята, е постепенното й израстване. На този етап трябва да запазиш невинността си и постепенно да разкриеш качества на бъдеща кралица. Много ми харесва умния начин, по който сценаристите лека-полека го разкриват. Трябва да става постепенно, в противен случай ролята ми ще се изчерпа.

Коя е любимата ти част от заснемането на втория сезон?

Е.К.: Много се забавлявах по време на втория епизод, когато снимахме сцена с битка. Изобщо не беше страшно. Преди това си мислиш "Как ще успеят да го направят без да се наранят?", но каскадьорите са удивителни. Освен това те използваха мечове от балза (лека дървесина – бел. пр.), които се строшават при удара. Тази серия ще изглежда фантастично.

Какво е мнението ти за сцените, заснети на зелен екран?

Е.К.: То е като всичко друго, свързано с актьорската игра: трябва да използваш въображението си. Но може да бъде и коварно. В една сцена трябваше да играя с една синя торба, пълна с боб, която имаше ролята на чудовище. Mежду снимките прекарах доста време, репетирайки с нея, затова добре стана, че можех да я използвам и по време на самите снимки.

Хареса ли ти да снимате в замъка във Франция?

Е.К.: Абсолютно. Присъствието там веднага ти помага да влезеш в ролята. Това е най-невероятният и идеален декор. Страхотно е, защото сме винаги навън, в прекрасно време, с приятели. Възползваме се максимално от престоя си във Франция. Заедно ходим до Париж през уикендите. Ричард (Уилсън, който играе Гай) също ходи там, но местата, на които отсяда, са извън нашия бюджет.

Защо сериалът постигна такъв голям международен успех?

Е.К.: "Мерлин” пожъна успех в толкова много държави, защото е универсален. Той привлича цялото семейство. И възрастни, и деца го обичат, а това се случва много рядко в наши дни. Родителите ми го обожават – и не само защото аз играя в него. Всички герои са очарователни и зрителите много ги харесват. Искаш да следваш техните истории. Освен това фентъзито е много популярен жанр – погледнете "Хари Потър”.  Хората обичат елемента на бягството – можеш да се загубиш в другия свят. Аз обичам фентъзи – когато растях, обожавах "Приказка без край”.

Можеш ли да си представиш "Мерлин" да продължи да се снима и през следващите десетилетия?

Е.К.: Сега обожавам сериала, но бих предпочела да свърши преди да се е проточил прекалено дълго. Винаги карай публиката да иска още и още.

Как ти повлия известността?

Е.К.: Много е ласкаещо хората да се интересуват от теб. Децата често идват и ме питат "Вие ли сте Гуен?", което е много сладко. Но е много забавно, когато хората ме наричат с истинското ми име. В такива случаи си мисля: "Срещали ли сме се преди?"

Ако можеше да имаш една магическа сила, каква щеше да е тя?

Е.К.: Много бих искала да мога да летя много, много бързо. В Аржентина за уикенда? Няма проблем!