Колин Морган: Историите в "Мерлин" са забавни, но и пропити с много емоция и морал

Актьорът, който зрителите на bTV Cinema познават като Мерлин, разказва за героя си и новия сезон на сериала

Реклама

24-годишният Колин Морган, родом от Арма, Северна Ирландия,  е участвал в "Доктор Кой" (Doctor Who) и "Шоуто на Катрин Тейт” (The Catherine Tate Show), играе главната роля в "Мерлин". Той е слуга на принц Артур в кралство, където използването на магия е забранено, затова трябва да крие магическите си способности. Мерлин получава съвети от кралския лекар Гай (Ричард Уилсън).

Разкажи ни какво се случи на Мерлин в първия сезон на сериала.

К.М.: Една от основните теми в сериала е фактът, че магията се наказва със смърт. Така че като човек, притежаващ феноменални магически способности, Мерлин се подлага на огромни рискове в първия сезон, като се бори срещу черната магия и спасява хора, които дори и не подозират това.

Как се развиват магическите му способности във втория сезон?

К.М.: В края на първия сезон Мерлин си навлече огромното недоверие на Великият Дракон, който преди това беше негов наставник и му беше предрекъл съдбата на велик магьосник. Сега Мерлин е дал клетва никога повече да не говори с Дракона. Така че има много неща, които трябва да бъдат изгладени между тях.

Кажи ни нещо повече за взаимоотношенията между Мерлин и Артур?

К.М.: В началото на втория сезон Мерлин вече се е утвърдил като слуга на Артур и става все по-самоуверен. Неговата голяма цел е да види Артур на трона, като същевременно продължи да се преструва на обикновен слуга и прикрива истинската си същност. Мерлин и Артур все повече свикват с чудатостите на другия и се шегуват все повече един с друг. Мерлин не се страхува да си прави шеги с кралското потекло. За първи път те ще станат приятели.

Какво ги сближава?

К.М.: На пръв поглед ще си помислите, че Мерлин и Артур нямат много общо, но постепенно ще се убедите, че те имат истинска връзка помежду си. И двамата са загубили родител, което прави миналото им сходно. Симпатично е да гледаш тези малки моменти между двамата, когато приятелството им се задълбочава. Това не са просто шеги, а истинско приятелство. Най-хубавото е, че отношенията между персонажите в "Мерлин" могат да останат само на ниво забавление, но ние не искахме да обиждаме зрителите с карикатурни и стереотипни персонажи. Все пак на хората им пука какво се случва с героите. В отношенията помежду им определено има дълбочина.

Техните взаимоотношения ли са една от тайните за успеха на сериала?

К.М.: Така мисля. Забавно е да видиш тези легендарни персонажи на еднаква възраст. В повечето версии на легендата за Артур Мерлин е представен като негов мъдър възрастен съветник. Но ние имаме коренно различен поглед върху нещата. Освен това хората обичат да гледат как експериментираме с идеи, свързани с общественото положение. Мерлин е привидно скромен слуга, който има силата да унищожава кралства. А не много ориентираният Артур винаги обира лаврите, които би трябвало да са за Мерлин. Много е забавно да си част от такива идеи. Става дума за това да вземеш нещо, което хората си мислят, че знаят и да промениш гледната им точка за него.

Коя беше най-трудната сцена във втория сезон на "Мерлин”?

К.М.: Нещата, свързани със силни емоции, изискват много усилия. Във втория сезон Мерлин е поставян в много ситуации, които предизвикват у него емоционален срив. Има една сцена с Дамата от езерото, която е първата, предизвикала любовен интерес у Мерлин. С нея е и първата му целувка на екрана.

Защо тази сцена е била толкова трудна?

К.М.: Снимахме я в едно езеро. Самата сцена беше трудна от емоционална гледна точка, а времето я направи още по-тежка. То изобщо не беше на наша страна. Изсипваше се проливен дъжд, а трябваше да коленича отново и отново в уелското езеро до финалното заснемане на сцената – беше изключително трудно да поддържаш емоционални висини толкова дълго време. Все пак трудните сцени често носят най-голямо удовлетворение.

Харесва ли ти да работиш на зелен екран?

К.М.: В първите серии бях абсолютен новак в снимането на зелен екран, а сега съм истински ветеран в това отношение! Във втория сезон има много ефекти, за които трябва зелен екран – гигантски скорпиони и плъхове, например. И разбира се, има много сцени с Дракона. Във втория сезон заснех моите сцени в студио с Джон Хърт, който озвучава Дракона. Беше страхотно, защото можехме наистина да си сътрудничим.

Какво е отношението ти към изпълнението на каскадни номера?

К.М.: Обичам аз да си изпълнявам каскадите. В повечето сцени трябва сам да създадеш емоциите. А с каскадите това не ти е нужно – хвърлен си в тези високо адреналинови ситуации и не се изисква никакво преструване от теб. В поредиците с битки просто ти слагат меча в ръката и ти казват да се биеш с този огромен тип. Не можеш да се преструваш в такива моменти!

Защо сериалът се превърна в такъв световен хит?

К.М.: Наистина направи световен бум – и сега остава да поддържаме форма, особено по отношение на сюжета. "Мерлин” е ориентиран към международна публика на всякаква възраст. Историите са забавни, но в същото време пропити с много емоция и морал. Има голямо разнообразие – един комичен епизод е последван от един много сериозен.

Ако можеше да имаш една магическа способност, каква щеше да е тя?

К.М.: Телепортация. Можех да кажа нещо достойно като "лечебна дарба”, но не, просто искам да се телепортирам от едно място на друго.

Участвайте в играта на bTV Cinema и "Приключенията на Мерлин"!