Кейти Макграт: "Мерлин" е смесица от забавно и горчиво

Актрисата играе Моргана в "Приключенията на Мерлин"

Реклама

Кейти Макграт, 27-годишната ирландка, която също така  участва в "Династията на Тюдорите" и "Кралицата", е в ролята на Моргана. Тя е под опеката на Утер и тайна магьосница.

Разкажи ни за Моргана в първия сезон.

К.М.: На пръв поглед тя е типична разглезена принцеса. Тя е Първата дама на Камелот. Знае как да манипулира хората да правят това, което иска.

Какво се променя?

К.М.: Когато магическите й способности започват да се проявяват, постепенни ще виждате части от тази Моргана, в която тепърва ще се превърне. За нея това е много объркващо. Тя е под опеката на крал, който се опитва да унищожи магиите и принцеса на страна, където магията е незаконна. За нея това е огромно противоречие. Когато силите й започват да излизат наяве,  е ужасена какво може да й се случи.

Какво се случва с нея във втория сезон?

К.М.: Когато способностите й тотално излизат извън контрол, тя напуска Камелот, за да намери хора, които могат да й обяснят какво точно се случва с нея. Също така среща един мъж, а това е важна повратна точка за нея. Развитието й я вкарва в драматичен сблъсък с Утер. Като цяло, има голяма промяна от  разглезената принцеса от първия сезон до новата Моргана, която познавате от легендите.

Коя беше най-забавната сцена от втория сезон?

К.М.: За първи път снимах на зелен екран, което беше много вълнуващо. Бях нападната от гигантски скорпиони. Всъщност те не бяха там, затова трябваше да се върна в началото на 5-годишния ми актьорски опит и да играя "преструване". Това беше голямо предизвикателство, честно!

Имаше ли наистина трудни сцени във втория сезон?

К.М.: Имаше два епизода, в които Моргана беше в емоционално приповдигнато състояние. Цели четири седмици трябваше да съм паникьосана и плачеща. С Моргана не си приличаме, но все още съм емоционално изтощена. Сериалът е смесица от забавно и горчиво. Артур получава всички забавни сцени, като тази да стане жертва на любовно заклинание, но когато има тъмни сцени, режисьорите ги "мятат" на Моргана и тя трябва да плаче.

Има ли нещо, което би искала да промениш в сериала?

К.М.: Бих искала да правя повече каскади. С Ейнджъл винаги дразним продуцентите и ги молим по-често да участваме в битки с мечове. Трябва да стоя на трибуните и да ръкопляскам, докато Брадли прави всички сцени с боевете. Искам той да е на трибуните, докато аз се бия. Тези серии се снимат в продължение на три дни. Тогава Тони (шефът) стои там и играе на своето Нинтендо, а аз си шия гоблени.

Какво е да снимаш в замък в околностите на Париж?

К.М.: Невероятно е. Ако нещо ти е криво, достатъчно е да се разходиш из замъка със сценичния си костюм и веднага се ободряваш. Там непрекъснато има училищни обиколки. И както тези 6-годишни деца си се разхождат, изведнъж виждат рицари в блестящи доспехи и с мечове в ръка, все едно излизат от някаква приказка. Да видиш погледа в очите на тези деца е чудесно. Тогава си казваш: "Току-що прекарах 4 седмици, снимайки в дъжда – сега се сещам защо всъщност върша тази работа". Вълшебно е!

Защо "Мерлин" триумфира по целия свят?

К.М.: Защото е универсален. Във всяка страна магията и магьосниците, драконите и принцесите са част от културното наследство. Ние имахме допълнителното предимство да ги пресъздадем със съвременен нюанс – да покажем, че героите си имат работа със самите себе си. Зрителите могат да се изгубят в света на "Мерлин", но въпреки това да се идентифицират с персонажите.

Как реагираш на вниманието от страна на списанията?

К.М.: Странно е – все едно виждаш своя сестра-близначка. В реалния живот нямам нищо общо със снимките по списанията. След три часа фризиране и гримиране всеки може да изглежда добре. Трябва да ме видите рано сутрин, когато току-що съм се измъкнала от леглото.

Виждаш ли сериалът да продължи дълго време?

К.М.: Абсолютно. Той може да продължи още и още. Това е история, в която има по нещо за всеки. Това е типът шоута, които BBC умее да прави наистина добре. Предназначено е за цялото семейство, но заради магията привлича култови последователи. Има толкова широк отзвук.

Има ли някаква търговска стока, свързана с "Мерлин", която харесваш?

К.М.: Чух, че има костюм на Моргана за малки момиченца. Искам да взема един за моята кръщелница. В момента тя е още бебе, но просто трябва да й купя един такъв.

С какво "Мерлин" допринесе за кариерата ти?

К.М.: Чудесно е за моята професионална биография. Никога не съм си мислила, че животът ми ще протече по този начин. Фантастично е да си част от нещо, в което вярваш и което хората обичат.