Десет години от историята ни

bTV Radio отпразнува юбилея си с обзор на последното десетилетие в специална поредица от интервюта с изключителни личности

Реклама

На 3 ноември тази година bTV Radio отпразнува своята 10-та годишнина в българския ефир. През последното десетилетие радиото успя да се утвърди като една от най-разпознаваемите радиостанции в страната, с висока степен на доверие. Вдъхновени от годишнината и признанието на аудиторията си,  през целия месец ноември програмата на радиото представи обзор на случилoто се през последното десетилетие чрез поредица от интервюта с експертни гости в различни сфери. Изявени личности  споделиха своята гледна точка за това как се е променил светът, какво носи промяната за тях в личен и професионален план и как се развива България на една вълна със света.

В рамките на юбилейната кампания в студиото на bTV Radio влязоха Сергей Игнатов, Иво Петров, Христо Пимпирев, Алберто Сан Хуан, Павла Хоракова и др. Част от специалната програмата бяха и на водещите на bTV Новините Виктория Петрова и Юксел Кадриев. Макар да сме свикнали да ги възприемаме като ефирна двойка, този път те гостуваха по отделно и представиха едни запомнящи се и много различни гледни точки за това какво се случи през последните 10 години.

2021 минус 10 трябва да ни замирисва на жасмин. Може би се сещате за онази Жасминова революция, която отразявахме в bTV Новините.“, започна разговорът с Виктория, като премина и през теми като революцията в света на науката – доказано бе съществуването на божествената частица, радиото като медия, геополитическата карта на света и още много други. Виктория сподели и своята гледна точка за промяната в телевизионната журналистика и как основен конкурент там сега са социалните мрежи. Цялото интервю на Виктория с Георги Митов в предаването „За града“ можете да чуете тук: https://btvradio.bg/intervuta/za-grada/viktorija-petrova-2021-minus-10-zamirisva-na-zhasmin.html

Във връзка с 10-годишнината на bTV Radio, писателката и журналист Павла Хоракова отправи поздрав към своите колеги в медията и също припозна най-сериозната промяна през този период в технологиите, интернет и всички социални мрежи. Тя „носи след себе си цялата промяна на обществото в мисленето, в представянето на самия себе си. Когато наскоро имаше пропадане на Фейсбук и Инстаграм, мислих си в тези 6 часа какъв ще бъде светът без тях и как той би се променил повече, отколкото в резултат от Covid-19“.

Поглед към сферата на здравеопазването може да бъде проследен и в разговора с проф. Иво Петров. „Не сме обръщали достатъчно внимание на специалности като инфекциозни заболявания, имунология, вирусология…Оказва се, че е трябвало да продължим да спазваме високите нива в тези специалности“, каза той в предаването „Важното, казано на глас“ с водещ Тереза Захариева.

Обзорът на радиото включваше и международна гледна точка, а именно участието на Алберто Сан Хуан – испански актьор и социален активист. Той сподели, че „Както в България, така и в Испания, се опитваме да идентифицираме политиката като работа на политическите партии….Не смятам, че партиите са необходими“, казва той. По думите му, „трябва да съществуват форми на организиране или структури, които ще решават как да живеем като една общност. Трябва да създадем поне една, която да бъде демократична и в която да бъде възможно политическото участие. Участието в политиката в Испания се изчерпва само с подаване на глас т.е пускане на една хартийка в една кутия на всеки четири години. Не мисля, че много хора в Испания гласуват по убеждение. Много хора гласуват поради омраза към срещуположната партия“.

Поглед от вътре навън, отново гледайки към широкия хоризонт чухме и гледната точка на Христо Пимпирев. Последните 10 години са урок за това, че българинът може да се справи с всичко и че ще продължим да се движим напред, каза професорът в ефира на bTV Radio. В това време той разказа, че Антарктида много се е променила. Много нови открития са се направили за науката, като там сега се строят полярни бази и научни лаборатории, които граничат с фантастиката за строеж на заобикалящите ни планети. „Един много авангарден свят е Антарктида в момента и България е част от този свят“, сподели професорът.

Темата образование също зае важна част в обзора ни, като ключов за темата бе разговора на водещата Лили Ангелова с проф. Сергей Игнатов. Бившият образователен министър , който в момента е ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс, сподели, че „Последната година и половина преобърна света. Във всички сфери се говори за дигитална трансформация. Пандемията ще отмине, ще забравим за нея…, но животът вече няма да е същия…Всички тези неща неминуемо ще доведат до голяма трансформация в образователните системи.“  В края на разговора ни той заключи, че „Трябва да запазим човешкото в човека“, тъй като „Основният дефицит на всички нива“ в момента “е, че хората губят социални умения“ .

И така със спомените идва и равносметката – къде сме били, къде сме сега и къде бихме искали да бъдем след 10 години. Цитатът от интервюто на Юксел Кадриев в ефира на bTV Radio много хубаво обобщава посоката, която вярваме всички искаме да поемем: „Иска ми се хората да са по-щастливи, да имаме по-добър живот, защото го заслужаваме.