Епизод 05

Млад мъж пристига в Камелот. Неговото име e Ланселот.

Реклама

Мерлин се измъква жив на косъм, когато го атакува загадъчно и страховито създание с тяло на орел и глава на лъв. В последния момент се появи млад странник и успява да прогони чудовището далеч. Благодарен Мерлин отива при ранения герой, който преди да припадне, успява да каже името си - Ланселот. Мерлин води Ланселот при Гай, за да излекува раните му. Междувременно Утер и Артур посещават село, покосено от загадъчен крилат звяр. Той е оставил на всички селскостопански животни непокътнати. Отвличал е само на хора - независимо какво е това нещо, е ясно, че знае какъв е вкусът на човешката плът.

Когато Ланселот се съвзема, той разказва на Мерлин мечтата си да стане Рицар на Камелот. Мерлин му казва, че само хора с благородно потекло могат да служат на Кралството. Ланселот е съкрушен. Мерлин го убеждава да убеди Артур в благородното му потекло. Ланселот впечатлява Артур с неговите способности на боец. Когато пострадали селяни пристигат в Камелот, царят е загрижен. Звярът изглежда е на път към Камелот. Утер кара Артур да подготви хората си за битка - Камелот се нуждае най-много войници. Ланселот минава теста и Утер го прави рицар. Въпреки това, радостта на Ланселот и Мерлин е мимолетна. Охраната арестува Ланселот. Утер е разбрал за лъжите на Ланселот, отнема му рицарската титла и го хвърля в затвора. Артур се опитва да говори с Утер, но Кралят не отстъпва.
Артур и неговите рицари, са готови за битка, но те подценяват противника си. Техните оръжия са безполезни, защото звярът е бърз и силен. Те успяват да го изгонят, но за колко дълго?

Гай открива идентичността на крилатия звяр. Той е Грифин - чудовище, познато само в легендите. Той е създание на магията и може да бъде победен само с магия. Гай разказва на Утер това, но Кралят е убеден, че създанието е от плът и кръв като всички други. Утер заръчва на Артур да се подготви за битка още същата вечер. Гай изразява дълбока загриженост за безопасността на Артур, знаейки, че това същество няма да бъде убито с копия и мечове. Той казва на Мерлин, че трябва да използва мощна магия, за да победят такъв звяр. Иначе Артур непременно ще умре.
Артур посещава Ланселот в затвора. Ланселот е най-добрият рицар, затова Артур го освобождава. Условието му е едно - Ланселот няма да участва в битката срещу Грифин и трябва да напусне Камелот и никога да не се връща.

Докато Мерлин отчаяно се опитва да научи магията, за да победи чудовището, Гуен идва с новина - Ланселот е бил освободен и планира да се изправи сам срещу Грифин. Въпреки нежеланието на Ланселот, Мерлин настоява да го придружи. Двойката отива в гората в търсене на Артур и другите рицари. Те намери кървава каша. Грифин се готви да нападне отново, затова Мерлин и Ланселот трябва да действат бързо. Ланселот галопира към звяра с меча си. А Мерлин се опитва да омагьоса оръжието. Магията действа. С лъч от синя светлина мечът убива Грифин. Артур и малкото останали рицари виждат, че Ланселот убива чудовището. Артур не вижда магията и поздравява Ланселот за убиването на Грифин.

При завръщането им в Камелот Артур разказва на Утер, че трябва да възстанови рицарско звание на Ланселот, който наистина е достоен за това. Ланселот казва на Мерлин, че е видял магията, която той е използвал, за да убие Грифин. Той обещава да пази тайната му, но не може да си припише заслугите за убиването на чудовището, когато истинският герой е Мерлин. Ланселот казва на Утер и Артур, че заминава, но се надява да се върне един ден и да докаже, че е достоен за титлата Рицар на Камелот.