Любо Нейков за „Столичани в повече“: Голяма чест и удоволствие е, че зрителите поискаха 13-и сезон

Цветелина Шенева от „24 часа“, от снимачната на най-успешния български сериал

Реклама

Голяма тълпа хора се е събрала пред сградата на полицията в Банкя. Изведнъж всички млъкват и застават на място, само един от мъжете се отделя от множеството, тръгва бавно към входа, пооглежда се и след секунда колебание влиза уверено в районното.

Ако човек се вгледа внимателно, ще забележи, че множеството е снимачен екип. А щом погледне отблизо мъжа в центъра, веднага ще се досети, че това е сцена от "Столичани в повече". Това все пак е един от най-обичаните и изключително талантливи актьори - Любо Нейков. Той се връща към любимия образ на Рангел Чеканов за новия 13-и сезон на най-дълго излъчвания български сериал.

Снимките по него започнаха преди месец и половина в Божурище, а тази седмица се пренесоха в Банкя. "Хващате ме в критичен момент, когато съм взел решение да се предам. Това е катарзис, но търся спасение", казва Любо Нейков минути след като героят му Рангел Чеканов е прекрачил прага на полицейското управление.

С него на малкия екран ще се завърнат и колегите му, изиграли любимите герои от сериала - Христо Гърбов, Кръстю Лафазанов, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев, Силвия Лулчева, Албена Павлова. Но в последните епизоди на 13-ия сезон има една значителна промяна - за първи път с режисурата на сериала се захваща Евтим Милошев.

"Голяма чест и удоволствие е, че зрителите поискаха 13-и сезон. Сценаристите направиха така, че може да има и 23-и сезон. Родиха се много хубави завръзки и сюжетно има път накъде да се развива. Голям барут в патрона за мен е, че Евтим застава на режисьорския стол. Аз съм го гледал как работи като режисьор, заедно сме били и по реклами, и по други сериали, но нямах търпение да дойдат тези епизоди. Ние сме си голям тандем. Не съм спал цяла нощ от вълнение", усмихва се Любо Нейков.

С екипа на "Столичаните" работят по 12 часа почти всеки ден, за да завършат сцените. "В 13-и сезон зрителите ще видят много неща, които ни съпътстват в нашето всекидневие. Всичко, което минава през новините, вълнува ни в обществото - магистралите, богатия корупционен инструментариум, борбата за власт, алчността, реакцията на хората, любовта. Тези сюжети, разбира се, ще са разказани с хумор, забавление и самоирония", казва Евтим Милошев.

През годините с роли в сериала се включват едни от най-големите актьори у нас - основен персонаж е поверен на Стоянка Мутафова, а с епизодична поява са били Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Васил Попов. Сега в "Столичаните" влиза Георги Стайков - един от малкото наши актьори, който става звезда и секссимвол в българското кино преди 1989 г. Той е първият от младите актьори, за чието участие в култовия си филм "Вчера" режисьорът Иван Андонов няма колебание. Стайков е в образа на Ростислав - приятел и съперник на главния герой Иван (Христо Шопов). Получава ролята след надпревара с почти всички студенти в НАТФИЗ тогава.

Актьорът играе в редица филми, а след 1991 г. решава да замине за Лондон, където живее няколко години. Впоследствие се установява в Стокхолм и там освен с актьорство се занимава и с бизнес. Играе във "Всичко за любовта" и е едно от известните лица от шведския минисериал "Бек". Участва в над 40 филми и сериали в чужбина, докато през 2007 г. се върна пак в страната ни и българското кино. Първата му по-голяма поява в него е с комедията "Мисия Лондон", в която си партнира и с Любо Нейков.

В новия сезон на "Столичани в повече" голяма част от сюжета ще се върти именно около героя на Георги Стайков. "Той е мистериозна личност, която дърпа конците на всички и е от тези хора, за които нито се говори, нито се пише, нито се знае. Плановете му се сблъскват с нещата, които искат да направят хората от Извор. Моят герой Калоянов е от лошите. Много обичам такива роли, защото те са по-интересни за играене, отколкото положителните. С Любо Нейков работихме в "Мисия Лондон", сега се виждаме отново и е все едно, че не е минало никакво време оттогава. Много се забавляваме, повечето ми сцени са с него - той е изключителен имитатор и разказва много смешни истории", разказва Стайков.

Вижте целия материал ТУК.