Реклама

В първата неделя на месец май, „Духът на здравето” ще ви запознае с интелекта на чувствата, ще ви разкрие кой е двигателят на здравната мотивация и ще сподели с вас радостта от поредното отличие за нашето предаване.

Щастливи сме да ви съобщим за поредното отличие, което „Духът на здравето” получи на годишната среща на Националния алианс на хора с редки болести. По време на официалната церемония, д-р Неделя Щонова, автор и водещ на предаването, получи награда за проявена човечност и съпричастност към проблемите на пациентите с редки заболявания.

Какво представлява емоционалната интелигентност, как се изгражда и управлява тя и защо е важно да разпознаваме чувствата си – разговор с д-р Гузал Тажибаева, треньор по личностно развитие.

 

 

Процесът повишаване на емоционалната интелигентност, лежи в основата на познавателните процеси по отношение събитията във външния свят и тяхната връзка с преживяванията. При добро протичане на този процес, успешно се справяме с ежедневните стрес, агресия, страх, безпокойство и депресия, без това да причинява емоционални вреди на околните. Зрелостта започва тогава, когато сме удовлетворени от това, че сме прави, без да изпитваме потребност да доказваме, че някой друг не е. Във взаимодействието с околните, емоционалната интелигентност се проявява най-често под формата на адаптивност, вежливост, отзивчивост, уважение и самоуважение, адекватно изразяване на емоциите. Друг показател за доброто ниво на емоционалната интелигентност е готовността, да се взимат поуки от допуснатите грешки.

Имат ли дъно кичът и глупостта? Как се удържат навиците здравословни, когато си потопен в една среда от тютюн, алкохол, безсъние и изкушения и кое движи здравната мотивация? По тези интересни теми, в студиото разговаряме с музикалния продуцент Атанас Янкулов.