Какво представлява диабетът?

Съществуват разлики, както в причините за заболяването, така и в протичането му. Затова се говори за два типа захарен диабет

Реклама

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар, но съществуват разлики, както в причините за заболяването, така и в протичането му. Затова се говори за два типа захарен диабет.

Захарен диабет Тип 1

Захарен диабет Тип 1 се нарича още инсулинозависим захарен диабет. При него, панкреасът не произвежда изобщо инсулин, защото бета-клетките са разрушени. Кръвната захар не може да влезе в клетките и е трайно повишена. Необходимо е ежедневно да се инжектира инсулин, за да се нормализира захарта, затова този тип диабет се нарича още инсулинозависим захарен диабет. Боледуват предимно млади хора, но може, макар и доста по-рядко да бъдат засегнати и по-възрастните.

Когато панкреасът не работи добре, той не отделя достатъчно инсулин в кръвта. Кръвната захар не може да влезе в клетките и те започват да гладуват.

Причината за разрушаването на бета-клетките са произведени от собствения организъм антитела, насочени срещу тези клетки. Смята се, че предразположението да се произвеждат тези вещества се унаследява, но вероятността за предаване по наследство на тип 1 диабет е много малка. Затова хората с този тип диабет нямат причина да се въздържат да имат деца.

Захарен диабет Тип 2

Захарен диабет Тип 2  се нарича още неинсулинозависим захарен диабет и обикновено се среща при хората над 40 годишна възраст. Спазването на правилен хранителен режим и упражняването на физическа активност са основни елементи за нормализиране на кръвната захар, като към тях може да се прибави при необходимост прием на таблетки. Когато кръвната захар не може да се поддържа в желаните граници с тези средства, се прибягва към лечение с инсулин.