Митове и реалности, свързани с хранителния режим на хората с диабет

Реклама

В здравното предаване по bTV „ Духът на здравето” д-р Неделя Щонова провежда т.н. „Сладко училище” – рубриката,  в която съвместно с утвърдени специалисти, разкриват многобройните начини за превенция на диабета и дават ценни съвети за управлението на вече съществуващото диабетно заболяване.

В последното си предаване миналата неделя, д-р Щонова зададе на диателога д-р Галя Вутова много точни въпроси, целящи да потвърдят или изобличат най-големите митове, свързани с храненето при диабет.

Ето и резултата:

Трябва ли хората с диабет да се хранят по-различно от здравите?

Д-р Вутова: Не, това е една изключително стара теория, която залага предимно на храните от животински произход: месо, риба, яйца, защото те не увеличават кръвната захар и това дава едни измамно добри резултати. В дългосрочен план обаче, мастите,  които се съдържат в животинските храни променят кръвоносните съдове и водят до усложнения. Затова, тази теория е отречена преди повече от 20 години.

Трябва ли хората с диабет да консумират повече месо от останалите?

Д-р Вутова:Това твърдение също е невярно и остаряло. Количеството на месото може да бъде горе долу, колкото нашата длан, да се приема веднъж дневно, като е добре дори да има няколко безмесни дни, но това е нещо, което се определя индивидуално.

Вярно ли е, че киселите ябълки са основната храна, която диабетика трябва да приема?

Д-р Вутова: Това е поредната заблуда и мит, който трябва категорично да бъде развенчан. Киселите ябълки и сладките ябълки имат еднакво количество въглехидрати, т.е. захари, но имат различно количество плодова киселина, което ни заблуждава, че в киселите ябълки няма захари. По-скоро трябва да се внимава с количеството и времето на прием, а изборът кисела или сладка ябълка за диабетика, трябва да се сведе само до личното предпочитание.

Вярно ли е, че диабетичните продукти могат да бъдат консумирани без ограничения?

Д-р Вутова: Отново твърдението не е вярно. И диабетичните и сладките храни като шоколад, сладкиши – храни със захар, могат да бъдат консумирани в ограничени количества. В последните години дори не се препоръчват специалните диабетични храни, като сладкиши, шоколади, защото те са много богати на мазнини, на изкуствени и естествени калорийни подсладители, на бяло брашно, и са точно толкова калирични, колкото и тези със захар.

Вярно ли е, че зеленчуците са много полезна храна за хората с диабет и могат да бъдат консумирани по всяко време?

Д-р Вутова: Тук има вярна и невярна част. Те са изключително полезна храна защото не увеличават кръвната захар, създават чувство на ситост, имат отношение към намаляване на холестерола и триглицеридите, които са поети с храната, но не следва да бъдат консумирани в огромни количества. Така може да увеличим обема на стомаха, което пък да увеличи чувството за глад.