С диабет се живее, но е необходим абсолютен кураж

Няколко ценни съвета за превенция и справяне със захарната болест

Реклама

Кой е изложен на риск да развие захарен диабет и какви са начините да се предпазим от това заболяване?

Днес в света има над 250 милиона души болни от диабет. По прогнозни данни през 2030 г. техният брой ще достигне до 550 милиона души. Половината от диабетиците в България дори не предполагат, че имат диабет.

Наричат диабета тихата епидемия, тъй като началната фаза на заболяването протича безсимптомно и може да бъде установено единствено чрез специализирано изследване. Ранната диагностика обаче прави болестта по-малко опасна и лечението много по-ефективно. Повече от 50% от случаите на диабет, могат да бъдат предотвратени.

Според  д-р Неделя Щонова, автор и водещ на предаването „Духът на здравето”, за да се промени тревожната статистика е необходимо да се подобри информираността на обществото  относно коварността на това заболяване и да се популяризират възможностите за превенция.

Ето и седем основни стратегии, за превенция на диабета:

- Намалете теглото си
- Правете упражнения
- Пийте кафе (по 1 до 2 дневно)
- Употребявайте канела
- Увеличете часовете сън
- Намалете ориза
- Поддържайте здрава устната кухина

Кой са най-честите симптоми за поява на диабет?

Според проф. Михаил Боянов, национален консултант по ендокринология, най-големият проблем на диабетно болните е именно липсата на първоначална симптоматика, която води до незабелязано развитие на болестта. Появата на симптомите е признак за вече напреднал стадии на заболяването.  

Основните симптоми са:

Повишена жажда, често уриниране, повишен апетит. Загубата на тегло и бавно зарастващите рани също са част от симптомите на захарната болест. Появата на един или повече от тези симптоми е причина да бъде проведено изследване на кръвната захар.

Основните групи изложени на риск от развитие на диабет са хора с наднормено тегло, слаба физическа активност, пушачи и тези в напреднала възраст над 40 години. Стреса и нездравословното хранене също са предпоставка към заболяване от диабет.

Една промяна в начина на живот може значително да намали риска от заболяването. Според проф. Боянов ежегодният скрининг на хора над 40 години е задължителен, особено, ако влизат в някоя от рисковите категории. Чрез навременно диагностициране, заболяването може да бъде напълно овладяно и да не доведе до усложнения!