Бюрек - градинарска трилогия и Лесна бисквитена торта

Вкусни предложения от Иван Звездев и интернет потребителя Сашко

Реклама

Бюрек - градинарска трилогия

6-7 печени червени чушки
олио за пържене

За пастета:

200 г твърдо краве (овче) сирене
1 яйце
1 патладжан
1 тиквичка
1 домат
1 ч.л. сух копър

За панировката:

2 яйца
брашно
галета

За соса:

2 скилидки чесън
1/2 кофичка кисело мляко
2 с.л. олио (от запържването на бюрека)
1/2-1 ч.л. сладък червен пипер
1 1/2 ч.л. сол
струйка олио

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме патладжана и тиквичката на филийки с дебелина 2-3 мм. Осоляваме патладжана и оставяме да се отцеди от горчивия сок. След това изпичаме зеленчуците на грил-тиган на бавен огън и оставяме да се охладят.

2. В купа намачкваме сиренето и счупваме яйцето. Към тях прибавяме копъра и нарязания на много ситно домат, който предварително сме обелили и отстранили семките и омесваме всичко до получаване на пастет.

3. Разтваряме чушката от едната страна. В центъра на едната половина последователно поставяме лъжичка от пастета, парче тиквичка, отново пастет, патладжан, пастет. Затваряме чушката и притискаме краищата.

4. Панираме, като потапяме последователно в купата с брашно, с яйца, галета и отново с яйце. Пържим до златисто за 2-3 мин.

5. Приготвяне на подлучения сос: В купа поставяме киселото мляко и поливаме с 2-3 с.л. от олиото, в което е запържен бюрека. Стриваме на каша чесъна с 1 ч.л. сол и 1 струйка олио и  го добавяме към млякото. Поръсваме със сладък червен пипер и 1/2 ч.л. сол. Разбъркваме добре и поднасяме заедно с бюрека.

 

Лесна бисквитена торта

1 голям пакет обикновени бисквити
1 кофичка заквасена сметана (400 г)
1/2 кофичка кисело мляко (200г)
200 г сладко от плодове (по избор)
100 г натурален шоколад (шоколадови пръчици)
6-8 с.л. захар
1 пак. ванилена захар (2 пак. ванилия на прах или 1 капсула)

Стъпки за приготвяне:

1. В купа разбиваме с миксер сметаната, киселото мляко и захарта. Добавяме към тях ванилията, сладкото и половината от настъргания на едро ренде шоколад.

2. Разбъркваме до получаване на гъст крем. В правоъгълна тавичка с дължина около 20 см и широчина 15 см редим бисквити и крем до изчерпване на съставките, като завършваме с крем. След това поръсваме тортата с останалото количество шоколад.

3. Оставяме да престои в хладилника покрита с фолио за около 3-4 часа.