Добруджански кебап в патладжан и Добруджанска каварма

Рецепти на Йордан Йорданов и Йордан Ангелов

Реклама

Добруджански кебап в патладжан

2 свински бон филета
1 по-голям патладжан
1 глава кромид лук
3-4 пресни гъби печурки
1 печена червена чушка
1 стрък пресен лук
1-2 с.л. едро смляна лютеница
3-4 с.л. натрошено меко сирене
2 филийки кашкавал
100 мл бяло вино
2-3 с.л. зехтин
1 щипка наситнен магданоз
1 щипка чубрица
1 щипка кимион
сол и черен пипер на вкус

Стъпки за приготвяне:

1. Обелваме патладжана, разрязваме го на две по дължината му, издълбаваме сърцевината и овкусяваме със сол и черен пипер. След това го запържваме в сгорещена мазнина от двете страни или запичаме на фурна.

2. Отстраняваме ципите на месото и го нарязваме на малки късчета. Изваждаме патладжана от тигана и в същата мазнина поставяме месото. Поръсваме с чубрица и кимион и запържваме за кратко.

3. Нарязваме лука и гъбите на полумесеци, а чушката - на кубчета. Наситняваме зелената част на лука, добавяме нарязаните зеленчуци и пържим съставките до готовност, като разбъркваме периодично. Поливаме с вино и задушаваме.

4. Добавяме лютеницата, сиренето и магданоза, разбъркваме и оставяме за кратко на огъня.

5. Пълним патладжаните с готовата смес. Покриваме с парченца кашкавал и печем до златисто за 15 мин. на 180 градуса.

Добруджанска каварма

1 кг брашно
500 г натрошено сирене
3-4 с.л. свинска мас
2 ч.л. оцет
2 ч.л. сол

За заливката:

5 яйца
1 кофичка кисело мляко
400 мл прясно мляко

Стъпки за приготвяне:

1. В дълбока купа наливаме 600 мл вода и прибавяме солта, оцета и 1 с.л. от свинската мас. След това изсипваме брашното и замесваме тесто. Оставяме го да втаса за около час.

2. Разделяме тестото на 4 парчета. Оформяме топки, които разточваме на тънки листове. Поръсваме ги със сирене, подгъваме от двата края, надипляме цялата кора и я прехвърляме в намаслена тава.

3. Разточваме и останалите парчета тесто, поръсваме със сирене и ги оформяме по същия начин, след което и тях  поставяме в тавата.

4. В отделна купа разбиваме яйцата. Прибавяме прясното и киселото мляко и разбъркваме. Заливаме със сместа корите и поливаме всичко с останалата свинска мас.

7. Печем на умерена фурна на 180-200 градуса за 30-35 мин. Изваждаме от фурната и изчакваме 10-15 мин. преди да сервираме.