Доматена супа с "очи", "Червени мухоморки" и Кексчета с паяжина

Вкусни предложения от Иван Звездев за 18.10.2011 г.

Реклама

Доматена супа с "очи"

4-5 домата (425 г консерва)
1 глава кромид лук
4 с.л. зехтин
1 с.л. универсална подправка
1 щипка морска сол на кристали

За “очите”:

100 г сирене Моцарела
2-3 зелени маслини с чушка

Стъпки за приготвяне:

1. В сгорещена мазнина запържваме за кратко под капак и на бавен огън нарязания на кубчета лук. Нарязваме на едро доматите и ги прибавяме към лука. Продължаваме запържването за още няколко минути.

2. Поливаме с около 500 мл вряла вода, поръсваме със сол и универсална подправка.

3. Варим 10-12 мин., след което пасираме.

4. Оформяме очите. Правим топчета от сиренето с помощта на декорираща лъжичка.

5. Във всяко топче издълбаваме малка кухина, в която поставяме колелце от маслината с чушка.

 

"Червени мухоморки"

3 яйца
3 по-малки домата
1-2 листа къдрава зелена салата
1-2 с.л. майонеза
морска сол на кристали

Стъпки за приготвяне:

1. Сваряваме яйцата за 12-15 мин., обелваме ги и отрязваме основата. Поставяме ги в чиния върху канапе от нарязана на ивици зелена салата.

2. Отрязваме 1/3 откъм долната част на доматите и издълбаваме семето.

3. Поставяме така оформената гъбена шапка върху яйцето.

4. Напълваме пош с майонеза, правим точици върху доматената шапка. Поръсваме основата на чинията с морска сол на кристали.

 

Кексчета с паяжина

2 яйца
75 г сурови лешници
175 г брашно (1,5 непълна ч.ч.)
1 ч.ч. захар (120 г)
50 мл прясно мляко
125 г меко масло
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. щипка сол

За декорацията:

бял шоколад
кафяв шоколад (черен)
2-3 с.л. течна сметана (прясно мляко)

Стъпки за приготвяне:

1. Смиламе лешниците на фин прах. Поставяме ги в дълбока купа, прибавяме предварително пресятото брашно и бакпулвера. Поръсваме с щипка сол, разбъркваме.

2. В друга купа разбиваме маслото и захарта. Прибавяме яйцата (да са със стайна темпаратура) и млякото.

3. Постепенно изсипваме сухите съставки от другата купа. Разбъркваме с шпатула, докато се получи гъсто тесто.

4. Печем в хартиени формички за печене, които поставяме в силиконови форми ма мъфини. Пълним с по 1 пълна с.л. от сместа. Печем на 180 градуса за 35 мин. Изчакваме да изстинат и отстраняваме хартиената опаковка.

5. Приготвяме декорацията. Разтопяваме на водна баня при температура 40-45 градуса белия шоколад, към който сме добавили течна сметана. Потапяме кексчетата в разтопения шоколад.

6. Разтопяваме и кафявия шоколад при същата температура. Поставяме го в пош и правим 3 окръжности по повърхността на кексчето.

7. С дървено шишче оформяме вертикални черти по шоколадовата повърхност, за да се получи шарката на паяжина.