Дубле и Глиган със сос мадейра и глазирани плодове

Рецепти на Цачо Мичев

Реклама

Дубле

1 кг бут от елен
300 г бут от сърна
2-3 сушени кайсии
10 бр ядки (фъстъци, кашу, лешници)
1 парче топено сирене
сол
черен пипер
мащерка
босилек
естрагон
горчица за намазване
10-12 лентички бекон
ром за поръсване

За маринатата:

300 мл червено вино
1 л вода
лук
бахар
дафинов лист

За соса:

5-6 с.л. сос мадейра
1 ч.л. боровинки

Глиган със сос мадейра и глазирани плодове

500 г контра филе от глиган
1-2 филии пушен бекон
20 мл ром (коняк, уиски)
50 мл червено вино
50 мл вода
4-5 с.л. сос мадейра
олио

За маринатата:

250-300 мл червено вино
250-300 мл вода
50 мл коняк /ром, ракия/
50 мл бял балсамов оцет
1 ябълка
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 дафинов листа
4-5 зърна бахар

За гарнитурата:

3-4 резена круша
3-4 резена ябълка
1 синя слива
15-20 г краве масло
1 ч.л. захар
1 ч.л. лавровишна
30 мл червено вино
1-2 с.л. коняк