Реклама
Филе от лаврак с топла салата от тученица
1 лаврак
10 г аншоа
20 маслини
20 г орехи
10 зърна каперси
1/2 скилидка чесън
1 с.л. краве масло
1 ч.л. зехтин
зрънца розов пипер и цвят хвойна за декорация
За салатата:
1 домат
1 глава кромид лук
10-ина листа тученица
10-ина листа рукола
1 щипка сол
1/2 скилидка чесън
За балсама:
сокът на 1 лимон
сокът на 1 портокал
120-150 мл зехтин
1 щипка сол
Стъпки за приготвяне:
1. Почистваме рибата от люспите, след което отстраняваме вътрешностите и главата. Филетираме, като разрязваме внимателно по дължина. Изваждаме средната кост и отстраняваме коремната част. Правим няколко прореза по повърхността.
2. В тиган сгорещяваме маслото и зехтина. Поставяме 1/2 скилидка чесън за аромат. Запържваме рибата на слаб огън от двете страни за 4-5 мин.
3. Прехвърляме в тавичка за печене и овкусяваме с наситнените (пасирани) маслини, аншоа, орехи и каперси. Печем в сгорещена на 200 градуса фурна за 3-4 мин.
4. Наситняваме и запържваме лука заедно с 1/2 скилидка чесън. Обелваме и почистваме от семките домата, нарязваме го на кубчета. Задушаваме го за кратко с лука. Добавяме тученицата и листата рукола, разбъркваме на огъня за още 1-2 мин. и посоляваме.
5. Приготвяме балсам за цялостно овкусяване на ястието. В купа пасираме всички необходими съставки.
Салата от диня със скариди
4-5 варени скариди
1/2 авокадо
15-20 перлички от диня
1/2 скилидка чесън
1/2 глава червен лук
1/2 люта чушка
2-3 стръка магданоз
листа рукола за декорация
За декорация:
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. захар
сокът на 1/2 зелен лимон
Стъпки за приготвяне:
1. В купа поставяме оцета, захарта и лимоновия сок, разбъркваме добре с готварска тел. Добавяме наситнените чесън, кромид лук, люта чушка /на която предварително сме отстранили семките/ и магданоз.
2. Обелваме и почистваме половинката авокадо, нарязваме на дребни кубчета. Прибавяме към другите съставки заедно с динените перлички и скаридите.
3. Разбъркваме добре и оставяме да престои в хладилник около 10-15 мин. Сервираме и декорираме с листа рукола. Поднасяме с мастика.