Филе от лаврак с топла салата от тученица и Салата от диня със скариди

Вкусни предложения от Ивайло Димитров

Реклама

Филе от лаврак с топла салата от тученица

1 лаврак
10 г аншоа
20 маслини
20 г орехи
10 зърна каперси
1/2 скилидка чесън
1 с.л. краве масло
1 ч.л. зехтин
зрънца розов пипер и цвят хвойна за декорация

За салатата:

1 домат
1 глава кромид лук
10-ина листа тученица
10-ина листа рукола
1 щипка сол
1/2 скилидка чесън

За балсама:

сокът на 1 лимон
сокът на 1 портокал
120-150 мл зехтин
1 щипка сол

Стъпки за приготвяне:

1. Почистваме рибата от люспите, след което отстраняваме вътрешностите и главата. Филетираме, като разрязваме внимателно по дължина. Изваждаме средната кост и отстраняваме коремната част. Правим няколко прореза по повърхността.

2. В тиган сгорещяваме маслото и зехтина. Поставяме 1/2 скилидка чесън за аромат. Запържваме рибата на слаб огън от двете страни за 4-5 мин.

3. Прехвърляме в тавичка за печене и овкусяваме с наситнените (пасирани) маслини, аншоа, орехи и каперси. Печем в сгорещена на 200 градуса фурна за 3-4 мин.

4. Наситняваме и запържваме лука заедно с 1/2 скилидка чесън. Обелваме и почистваме от семките домата, нарязваме го на кубчета. Задушаваме го за кратко с лука. Добавяме тученицата и листата рукола, разбъркваме на огъня за още 1-2 мин. и посоляваме.

5. Приготвяме балсам за цялостно овкусяване на ястието. В купа пасираме всички необходими съставки.

 

Салата от диня със скариди

4-5 варени скариди
1/2 авокадо
15-20 перлички от диня
1/2 скилидка чесън
1/2 глава червен лук
1/2 люта чушка
2-3 стръка магданоз
листа рукола за декорация

За декорация:

1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. захар
сокът на 1/2 зелен лимон

Стъпки за приготвяне:

1. В купа поставяме оцета, захарта и лимоновия сок, разбъркваме добре с готварска тел. Добавяме наситнените чесън, кромид лук, люта чушка /на която предварително сме отстранили семките/ и магданоз.

2. Обелваме и почистваме половинката авокадо, нарязваме на дребни кубчета. Прибавяме към другите съставки заедно с динените перлички и скаридите.

3. Разбъркваме добре и оставяме да престои в хладилник около 10-15 мин. Сервираме и декорираме с листа рукола. Поднасяме с мастика.