Кокошка с листа и Трески
Две вкусни предложения от Ана Велчева от китното село Асеново

1 кокошка
5 картофа
1 морков
1 пащърнак
10 стръка магданоз
тестяно листо (2 яйца, брашно и сол)
За соса:
1 ч.ч. смлени домати (пресни или от консерва)
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
Стъпки за приготвяне:
1. Сваряваме кокошката. В бульона поставяме картофите, моркова и пащърнака. След като ги сварим, ги изваждаме от бульона.
2. Приготвяне на соса: В сгорещеното олио прибавяме брашното, посоляваме и добавяме доматите. Варим до сгъстяване.
3. Приготвяме тесто от съставките за листото. Разточваме тънък лист, който завиваме в кърпа и го оставяме да изпръхне върху точилката, на която е навито.
4. С помощта на остър нож правим прорез по дължината на точилката, след това - през средата. Поставяме всички части една върху друга, завиваме на руло и режем на ситни филийки.
5. Разделяме парчетата на листа, поставяме ги в останалия бульон и ги сваряваме. Поръсваме с наситнения магданоз. Поднасяме със соса.
2 яйца
500 г брашно
100 г пудра захар
свинска мас
олио
1 ч.л. сол
Стъпки за приготвяне:
1. В купа счупваме яйцата, поръсваме със сол, прибавяме 1 с.л. мас и 100 мл вода. Прибавяме постепенно брашното, замесваме тесто. Разточваме го на правоъгълна дебела кора и го намазняваме със свинска мас.
2. Сгъваме навътре от двете страни и пак мажем с мас. Отново сгъваме и разточваме на правоъгълник.
3. Отстраняваме краищата и останалото тесто режем на ромбчета с помощта на вълнообразен готварски валяк.
4. Пържим тестените ромбчета в сгорещено олио. Поръсваме с пудра захар, поднасяме ги горещи.