Кръгъл великденски козунак и Агнешко задушено

Вкусни великденски предложения от Иван Звездев

Реклама

Кръгъл великденски козунак

1 кг брашно
200 мл прясно мляко
1 пакет краве масло - 125 г
4 яйца
6-7 с.л. захар
1 кубче мая
75 мл олио
1 жълтък за намазване на козунака

За поръсване на козунака:

5-6 с.л. захар
2 пакетчета ванилия

Стъпки за приготвяне:

1. Правим кладенче в брашното, разбиваме 4 яйца, като на едното отделяме жълтъка за намазване. Добавяме 5 с.л. захар и разбъркваме. Размесваме 1-2 с.л. захар с маята и я прибавяме към тестото. Наливаме прясно мляко и разбъркваме. Замесваме тесто. Покриваме го с кърпа и оставяме да втаса около 30-60 мин. Помещението, в което месим козунака, трябва да бъде топло задължително.

2. Разделяме тестото на три топки и го омесваме. Разточваме кори. Намазваме ги със загрято олио и масло и навиваме всяка кора, като пристягаме. Изравняваме трите рула и ги сплитаме без да стягаме. Навиваме на кръг в намаслена тава. Оставяме козунака да втаса 30 мин., докато изпълни тавата.

3. Намазваме втасалия козунак с жълтък. Разбъркваме 2 пакетчета ванилия със захар и поръсваме. Печем във фурна загрята на 180 градуса около 40-45 мин.

Агнешко задушено

1 агнешко бутче
15 стръка пресен лук
100 мл олио
8 стръка пресен джоджен
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
2 ч.л. сол
тесто за облепване на гювеча

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме агнешкото месо на порции, а зеления лук на ситно. След това на дъното на гювеча нареждаме сухи дрянови пръчки и започваме да подреждаме парчетата агнешко, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер, пресен джоджен и добавяме нарязания пресен лук. След това заливаме всичко с олио и 400 мл студена вода. Облепваме ръба на гювеча с тесто и слагаме капака. Готвим агнешкото на бавен огън около 2 часа.