Реклама
Маринован сафрид
3-4 колелца кромид лук
1 кубче хляб
2-3 стръка пресен магданоз
4 дафинови листа
20 зърна черен пипер
100-150 мл олио
винен оцет (ябълков, балсамов) за накисване
сол
Стъпки за приготвяне:
1. Почистваме рибите от вътрешностите и главите и измиваме обилно със студена вода. Накисваме рибата в солен разтвор, като посоляваме толкова,колкото когато потопим едно цяло яйце в купата с вода, то да се показва на повърхността. Оставяме рибата да престои едно денонощие, но не по-малко от 12 часа. След това я изплакваме и накисваме във винен оцет за още 6-8 часа.
2. Запържваме до златисто кубчето хляб. Отстраняваме го от котлона и оставяме олиото да изстине. Наливаме 1 черпак в буркана, в който ще консервираме рибата. На дъното на буркана поставяме 1-2 дафинови листа, 10 зърна черен пипер и колелцата кромид лук. По желание може да добавим бахар, пресен или сушен копър, розмарин и 1-2 люти чушлета.
3. Подреждаме плътно рибата в буркана, като в средата поставяме част от листата на магданоза. Поливаме с препърженото олио, докато се покрие цялата риба. Поставяме отново листенца магданоз, дафинов лист и зрънца черен пипер.
4. Затваряме добре буркана. Оставяме да престои 1-2 седмици, след което рибата е готова за консумация. Съхраняваме в хладилник.
Домашна зеленчукова подправка
1 кг моркови
500 г пресни червени чушки
500 г пресни зелени чушки
2-3 глави червен кромид лук
2-3 глави бял кромид лук
500 г целина (2 средно големи глави)
листата от едната глава целина
1 връзка магданоз заедно с коренчетата
1 кг готварска сол (за 4 кг зеленчуци)
Стъпки за приготвяне:
1. Нарязваме на малки кубчета всички зеленчуци. Наситняваме магданоза и листата целина и ги прибавяме и тях към зеленчуците. Поставяме продуктите в голям съд.
2. Посоляваме всичко и разбъркваме добре, след което оставяме да престои за 10 мин., за да се отдели сок от зеленчуците.
3. Пълним в малки буркани с винтова капачка, като притискаме добре и накрая поливаме с 2-3 лъжици от отделилия се зеленчуков сок.
Постна мусака с подправки
1 кг картофи
100 г ориз (една непълна ч.ч.)
100 г настърган кашкавал
2 домата
1 глава кромид лук
4-5 стръка магданоз
10-12 с.л. олио
1-2 ч.л. сол
черен пипер по желание
За соса:
50 г краве масло
30 г брашно (2-3 пълни с.л.)
250 мл прясно мляко
2 яйца
Стъпки за приготвяне:
1. Запържваме за кратко в 5 с.л. сгорещено олио нарязания на кубчета лук. Обелваме доматите и ги нарязваме на кръгчета. Наситняваме 2-3 от кръгчетата и ги добавяме към лука. Прибавяме ориза и запържваме, докато стане стъклен. Поръсваме с 1 ч.л. сол, черен пипер по желание и с наситнения магданоз.
2. Поливаме със 120-150 мл вода и оставяме да ври, докато оризът поеме водата. Нарязваме картофите на филийки. Запържваме ги в отделен съд с 4-5 с.л. сгорещена мазнина или ги поставяме да омекнат във вряща вода.
3. Намазняваме добре дъното на тавичката, в която ще печем и започваме да подреждаме половината от останалите колелца домати. След това изсипваме и ориза, поръсваме с щипка сол и покриваме с позапържените картофи. Накрая поставяме и останалите колелца домати и посоляваме отново с щипка сол.
4. Приготвяне на соса: Разтопяваме маслото, след това поръсваме с брашно и запържваме. Наливаме студеното прясно мляко и разбъркваме с готварска тел, докато сосът се уплътни. На тънка струйка наливаме предварително разбитите яйца, като разбъркваме непрекъснато.
5. Поливаме соса върху ястието, поръсваме с кашкавал и печем в умерено загрята на 180 градуса фурна, докато мусаката се зачерви.