Масленица
Тодорка Добрева приготвя масленица в димитровградското село Добрич

Стъпки за приготвяне:
1. В купа разбиваме кисело мляко и яйца. Наливаме олио, прибавяме захар, мая, сол, оцет и наливаме 500 мл хладка вода. Добавяме брашно и разбъркваме.
2. Замесваме тесто, като периодично поръсваме с брашно. Оставяме го да отпочива 10 мин. и премесваме с намаслени ръце. Натискаме с пръст тестото - ако се надигне, е готово.
3. Разделяме тестото на 14 топки, омесваме ги и ги овалваме в брашно, за да не лепнат. Разтопяваме свинска мас и намазваме тавата за печене.
4. Потапяме топките тесто в тенджерата с мас и ги разтегляме с ръце, докато получим кори, които подреждаме в тавата. Натрошаваме сирене и покриваме с кори.
5. Завиваме корите на руло, след това ги навиваме на охлюв, притискаме и разстиламе тестото.
6. Намазваме масленицата с разбито яйце. Печем във фурната, загрята на 200 градуса около 40 мин.