Масленица

Тодорка Добрева приготвя масленица в димитровградското село Добрич

Реклама

Масленица

1,2 кг брашно
3 яйца
250 гр сирене
5 с.л. кисело мляко
100 - 150 гр свинска мас
1 кубче мая - 50 гр
2 - 3 с.л. олио
1 с.л. оцет
500 мл хладка вода
2 ч.л. захар
сол на вкус

Стъпки за приготвяне:

1. В купа разбиваме кисело мляко и яйца. Наливаме олио, прибавяме захар, мая, сол, оцет и наливаме 500 мл хладка вода. Добавяме брашно и разбъркваме.

2. Замесваме тесто, като периодично поръсваме с брашно. Оставяме го да отпочива 10 мин. и премесваме с намаслени ръце. Натискаме с пръст тестото - ако се надигне, е готово.

3. Разделяме тестото на 14 топки, омесваме ги и ги овалваме в брашно, за да не лепнат. Разтопяваме свинска мас и намазваме тавата за печене.

4. Потапяме топките тесто в тенджерата с мас и ги разтегляме с ръце, докато получим кори, които подреждаме в тавата. Натрошаваме сирене и покриваме с кори.

5. Завиваме корите на руло, след това ги навиваме на охлюв, притискаме и разстиламе тестото.

6. Намазваме масленицата с разбито яйце. Печем във фурната, загрята на 200 градуса около 40 мин.