Пълнена зелка

Иван Звездев гостува в Пампорово. Днешната рецепта е предоставена от Виктория Радева

Реклама

Пълнена зелка

1 прясна зелка (1кг)
600 г свинско месо от врат
500 г кайма смес (свинско и телешко)
1 пилешко бутче
200 г бекон
100-120 г ориз
2 домата
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
200 мл червено вино
2 кубчета бульон (зеленчуков и телешки)
100-150 мл олио

Подправки за каймата:

1 щипка чубрица
1 щипка кимион
1 щипка семена от копър
1 щипка черен пипер
2 ч.л. червен пипер

Подправки за месото:

2 стръка пресен джоджен
10-15 стръка магданоз

Подправки за зелката:

1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. сол
2-3 щипки черен пипер

Стъпки за приготвяне:

1. Заливаме кубчетата бульон със 700 мл гореща вода. В половината от мазнината задушаваме нарязания лук. Прибавяме каймата и виното, разбъркваме и задушаваме докато останат на мазнина.

2. Добавяме ориза и оставяме да ври. Поръсваме с подправките за каймата. Прибавяме около 200 мл от бульона и оставяме да поври докато поеме течността.

3. В останалата мазнина запържваме нарязаното на малки късчета свинско месо.

4. Нарязваме предварително обезкостеното пилешко бутче на парченца. Прибавяме го към свинското. Запържваме до омекване. Прибавяме наситнените скилидки чесън и нарязания бекон.

5. Изрязваме зелката от горната и долната й част.

6. Издълбаваме вътрешността, която нарязваме на ситно, осоляваме и претриваме. Прибавяме към месото, задушаваме до омекване. Наситняваме пресния джоджен и магданоза, добавяме към зелето, разбъркваме.

7. Поръсваме добре вътрешната част на издълбаната зелка с подправките за нея.

8. Поставяме я в глинено гърне и пълним последователно с двата вида плънка. Поливаме с останалия бульон.

9. Нарязваме на шайби доматите и ги подреждаме върху зелката.

10. Затваряме с изрязания зелев капак. Похлупваме гърнето.
Печем на умерено затоплена фурна най-малко за 1,30 часа на 180-200 градуса.