Реклама
Пълнена зелка
1 прясна зелка (1кг)
600 г свинско месо от врат
500 г кайма смес (свинско и телешко)
1 пилешко бутче
200 г бекон
100-120 г ориз
2 домата
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
200 мл червено вино
2 кубчета бульон (зеленчуков и телешки)
100-150 мл олио
Подправки за каймата:
1 щипка чубрица
1 щипка кимион
1 щипка семена от копър
1 щипка черен пипер
2 ч.л. червен пипер
Подправки за месото:
2 стръка пресен джоджен
10-15 стръка магданоз
Подправки за зелката:
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. сол
2-3 щипки черен пипер
Стъпки за приготвяне:
1. Заливаме кубчетата бульон със 700 мл гореща вода. В половината от мазнината задушаваме нарязания лук. Прибавяме каймата и виното, разбъркваме и задушаваме докато останат на мазнина.
2. Добавяме ориза и оставяме да ври. Поръсваме с подправките за каймата. Прибавяме около 200 мл от бульона и оставяме да поври докато поеме течността.
3. В останалата мазнина запържваме нарязаното на малки късчета свинско месо.
4. Нарязваме предварително обезкостеното пилешко бутче на парченца. Прибавяме го към свинското. Запържваме до омекване. Прибавяме наситнените скилидки чесън и нарязания бекон.
5. Изрязваме зелката от горната и долната й част.
6. Издълбаваме вътрешността, която нарязваме на ситно, осоляваме и претриваме. Прибавяме към месото, задушаваме до омекване. Наситняваме пресния джоджен и магданоза, добавяме към зелето, разбъркваме.
7. Поръсваме добре вътрешната част на издълбаната зелка с подправките за нея.
8. Поставяме я в глинено гърне и пълним последователно с двата вида плънка. Поливаме с останалия бульон.
9. Нарязваме на шайби доматите и ги подреждаме върху зелката.
10. Затваряме с изрязания зелев капак. Похлупваме гърнето.
Печем на умерено затоплена фурна най-малко за 1,30 часа на 180-200 градуса.