Реклама
Пълнени гъби с патладжан и сирене
20 едри печурки
1 патладжан (100-120 г)
30-50 г сурови орехови ядки (1 шепа)
1 кофичка сирене Котидж (200 г извара и 1-2 с.л. заквасена сметана)
4 стръка копър
4 стръка магданоз
5-6 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Стъпки за приготвяне:
1. Отстраняваме пънчетата на гъбите и ги нарязваме на кубчета. Почистваме с влажна кърпа гъбените шапки или ги обелваме.
2. Нарязваме на тънки филийки патладжана, а след това на кубчета. Посоляваме и оставяме да престоят, за да се отцеди горчивия сок. Изплакваме и отцеждаме кубчетата патладжан.
3. В 4 с.л. зехтин запържваме за 4-5 мин. гъбените пънчета, патладжана и едро нарязаните орехови ядки.
4. Наситняваме копъра и магданоза, добавяме към другите продукти. В самия край поръсваме с 1 ч.л. сол и черен пипер на вкус.
5. Прехвърляме в купа, където смесваме със сиренето Котидж. Поръсваме всяка от гъбените шапки с щипка сол и струйка зехтин. Напълваме със запържената смес.
6. Подреждаме в намазнена тава, поливаме със струйка зехтин и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин. Сервираме гъбите топли с бяло вино.
Медени крилца на фурна
500 г пилешки крилца
1 филия хляб
2 щипки смлян черен или бял пипер
2 щипки сол
За маринатата:
3 с.л. пчелен мед
3 с.л. кетчуп
3 с.л. майонеза
Стъпки за приготвяне:
1. Приготвяне на маринатата: В малка купа смесваме всички съставки и разбъркваме с готварска тел.
2. Отстраняваме горната част на крилцата. Поръсваме със сол и черен пипер. Овалваме добре в маринатата и оставяме да престоят в нея най-малко час, като покриваме купата с алуминиево фолио.
3. Приготвяме прясна галета, като смиламе на фини трохи филията хляб. Поставяме в тава, където овалваме маринованите крилца. Прехвърляме ги в тава на дъното, на която сме сложили хартия за печене.
4. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-50 мин. Поднасяме крилцата горещи със салата по избор.
Спагети с червено песто
1 пакет спагети
3 домата
100 г настърган пармезан (Грана падано)
50 г осолени печени бадеми
3 скилидки чесън
6-7 листа босилек
1--120 мл зехтин
сол
Стъпки за приготвяне:
1. Обелваме доматите, отстраняваме семките. Поставяме месестата част в цедка, поръсваме с щипка сол, изчакваме да се отцедят.
2. Приготвяне на сос песто: Счукваме бадемите и чесъна, добавяме изцедените домати, които също претриваме постепенно.
3. Слагаме босилека, поливаме със зехтина и продължаваме да стриваме, до получаването на гладка смес. Прехвърляме в купа, добавяме пармезана и разбъркваме. В подсолена вода сваряваме спагетите, така че да са леко твърди в средата. Отцеждаме и оставяме около 50 мл от водата.
4. След това връщаме спагетите в тенджерата и ги смесваме с готовото песто.