Пълнени сухи пиперки с плънка от булгур и сини сливи и Тайландска рибена супа с кокосово мляко

Рецепти на Иван Звездев за 24.03.2010 г.

Реклама

Пълнени сухи пиперки с плънка от булгур и сини сливи

12 - 14 сухи пиперки
1 ч.ч. сок от кисело зеле

За плънката:

1,5 ч.ч. булгур
1 глава кромид лук
1 морков
12 - 14 почистени сини сливи
1 к.ч. олио - 50 мл
2 клонки селъри (1 стрък целина)
1 - 2 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
Стъпки за приготвяне:

1. Заливаме сухите чушки с гореща вода и ги оставяме да набъбнат 30 мин. Запържваме в олио нарязания кромид лук. Добавяме нарязан на кубчета морков и селъри. Пържим продуктите още 2 мин.

2. Прибавяме булгур, разбъркваме и оставяме леко да се запържи. Наливаме 3/4 ч.ч. гореща вода. Поръсваме с червен пипер и оттегляме тигана от котлона. Прибавяме чубрица и посоляваме.

3. Пълним накиснатите пиперки с подготвената плънка до половината. След това слагаме синя слива и допълваме чушката с плънка. Подреждаме чушките на дъното на тенджера.

4. Наливаме в тигана 1 ч.ч. от водата, в която сме накиснали чушките и 1 ч.ч. сок от кисело зеле. Заливаме чушките и готвим под капак на бавен огън около 30-40 мин, докато се изпари течността. Може да се консумират студени.

Тайландска рибена супа с кокосово мляко и зелено къри

3 бр. филе от пангасиус - 500 гр
1 ч.ч. замразен грах
1 картоф
2 моркова
100 гр листа спанак - 3 - 4 шепи
200 мл кокосово мляко - 1 в.ч.
4 с.л. олио
1 - 2 ч.л. зелено къри (къри на прах)
2 - 3 скилидки чесън
сол на вкус

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме кромид лук на дребно, моркови на резени под лек наклон. Запържваме зеленчуците 2 мин. и добавяме зелено къри. Разбъркваме и пържим още 30 сек.

2. Добавяме нарязан на полумесеци картоф, наливаме 1,5 л топла вода и посоляваме. Прибавяме чесън нарязан на ситно и готвим под капак 10 мин.

3. Нарязваме предварително осолените филета от пангасиус на едри парчета. Прибавяме замразен грах и кокосово мляко и варим 5 мин.

4. Добавяме цели листа спанак и нарязаното рибно филе и готвим още 5-8 мин. на бавен огън. Посоляваме. Поднасяме супата, подправена с лимонов сок по желание.