Патешко филе и Пролетни диви охлюви

Рецепти на Георги Кралев

Реклама

Патешко филе

1 патешко филе
1 щипка черен пипер
1 щипка сол

За крушата:

1 круша
50-100 мл бяло вино
1 щипка шафран

За ябълката:

1 ябълка
1 ч.л. мед
2-3 стръка мащерка

За граха:

1 шепа грах
10 г масло
1-2 стръка копър

За топлата салата:

2 моркова
1 портокал
сокът на 1/2 зелен лимон
20 г краве масло
100 г захар
1 ч.л. мед
1 клонка мента
2 стръка копър

Стъпки за приготвяне:

1. Правим няколко прореза по кожата на патешкото филе, поръсваме го със сол и черен пипер и от двете страни и го поставяме в сгорещен тиган. Запържваме от двете страни до получаване на коричка, след което го поставяме в тава и печем на 220 градуса за 2-3 мин.

2. Нарязваме месото на филийки. След това в тенджера наливаме около 500 мл вода и прибавяме шафрана и виното. Обелваме крушата и я поставяме във врялата вода и я пошираме за кратко, след което се изважда. Поставяме ябълката в тавичка за печене. Прибавяме меда и мащерката. Покриваме с алуминиево фолио и печем на 180-200 градуса за 15 мин. След това изчистваме кората и семките на ябълката и я пюрираме.

3. В тенджера сваряваме граха, отцеждаме го и го пасираме с масло и копър. След това добавяме пюрето от ябълката и разбъркваме добре.

4. Обелваме и нарязваме морковите на тънки пръчици. В тиган разтопяваме масло и леко запържваме морковите, след което ги поливаме с лимонов сок. Наситняваме копъра и го прибавяме към морковите заедно с меда и бъркаме съставките на огъня за още няколко минути.

5. В тенджера наливаме 100 мл вода и добавяме захарта. Оставяме да ври на котлона до получаване на гъст захарен сироп, след което поставяме клонка мента.

6. Обелваме портокала, като отстраняваме ципите, добавяме към захарния сироп и варим още около минута.

7. В чиния за сервиране поставяме крушата, лъжица от граховото пюре, топлата морковена салата и патешкото месо, което поливаме с мармалада от портокали.

Пролетни диви охлюви

10-15 охлюва
50 г кашкавал от овче мляко
20 г краве масло
2 с.л. зехтин
1 клонка салвика
1 щипка черен пипер
1 щипка сол

За зеленчуците:

1 патладжан
1 морков
1 зелена чушка
1 червена чушка
3-4 пресни гъби печурки
зехтин за запържване
2-3 клонки мащерка
1 щипка черен пипер
1 щипка сол

За гарнитурата:

1 купичка кус-кус
2 с.л. сушени домати
1 с.л. белени тиквени семки
20 г краве масло
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус

Стъпки за приготвяне:

1. Поставяме охлювите в дълбок съд за 2 дни, където поставяме малко хляб и мляко. Измиваме ги добре и ги варим за 7-8 мин. Премахваме черупките и отново варим до готовност.

2. В тиган сгорещяваме масло и зехтин. Поставяме охлювите и салвика, след което запържваме за кратко.

3. Премахваме пънчетата на гъбите. В тиган сгорещяваме мазнина, поставяме гъбените шапки, поръсваме със сол и черен пипер и запържваме. След това ги поставяме в съд за печене, като ги напълваме с охлювите. Поръсваме с парченца кашкавал от овче мляко и запичаме за няколко минути, докато кашкавалът се разтопи.

4. Обелваме и нарязваме на кубчета патладжана, моркова, чушките и пънчетата от гъбите, които запържваме в сгорещен зехтин. Прибавяме мащерката и бъркаме на огъня за няколко минути. Сваряваме кус-куса в подсолена вода и го отцеждаме. В тиган поставяме сушените домати, семките и маслото и запържваме за кратко. Към тях прибавяме кус-куса, овкусяваме със сол и черен пипер и в самия край добавяме скилидка чесън. Бъркаме на огъня още за минута.

5. В чиния за сервиране поставяме кус-куса и зеленчуците, като около тях подреждаме гъбите с охлюви.