Пиле с булгур и Крем "Добруджанска фантазия на баба Тонка"
Рецепти на Стоянка Ангелова и Тонка Маврова

1 пиле
2 ч.ч. булгур
3 стръка от бялата част на пресен лук
10 с.л. олио
7-8 листа девисил (лющян)
10 стръка магданоз
10 стръка копър
15 листа джоджен
1 ч.л. чубрица
2 ч.л. червен пипер
Стъпки за приготвяне:
1. Сваряваме пилето, предварително нарязано на порции и го поръсваме с 1 ч.л. сол. В тава за печене поливаме олиото. Добавяме наситнения лук и го поставяме за кратко на котлона, за да се зачерви леко. Слагаме нарязаните пресни подправки и предварително измития булгур. Разпределяме ги на дъното на тавата, след което поръсваме с чубрица и червен пипер. Разбъркваме всичко добре и подреждаме отгоре порциите пилешко месо.
2. Заливаме с 8 ч.ч. пилешки бульон. Печем на 250 градуса в продължение на 40 мин.
7 яйца
1 л прясно мляко
2 ч.ч. захар
200 г смлени орехови ядки (1 в.ч.)
30 г брашно (3 с.л.)
30 г желатин (3 пак.)
1 ванилия на прах
по няколко капки от 6 цвята боя
Стъпки за приготвяне:
1. Заливаме желатина с малко студена вода и го изчакваме да набъбне. Разбиваме яйцата заедно с брашното и загряваме млякото със захарта. След като захарта се разтвори, я изливаме на тънка струйка към яйцата.
2. Връщаме сместа на котлона. Варим, докато кремът се сгъсти, като разбъркваме непрекъснато. След това прибавяме набъбналия желатин и ванилията и варим за кратко.
3. Разпределяме готовия крем в 6 купички, като слагаме от крема и в ореховите ядки. Във всяка купичка слагаме по няколко капки боя от различните цветове и разбъркваме добре. В кръгла форма за печене наливаме малко вода и в средата на тавичката постепенно изливаме всички кремове. Завършваме с ореховите ядки.
4. Оставяме крема в хладилник, докато стегне, след което обръщаме и поднасяме.