Пилешка яхния с картофи от село Крепост и Триен боб в гърне на жар

Рецепти на Калинка Иванова от димитровградското село Крепост

Реклама

Пилешка яхния с картофи от село Крепост

12 пилешки бутчета (долната част)
1 кг картофи
4 - 5 глави кромид лук
200 мл. олио
2 - 3 ч.л. червен пипер
пресен пипер
пресен магданоз за поръсване
сол и черен пипер на вкус

Стъпки за приготвяне:

1. Нареждаме пилешките бутчета в тенджера и наливаме 1л вода. Посоляваме и добавяме ¼ глава кромид лук. След като заври, варим 15 мин. под капак.

2. Запържваме за 5-6 мин. нарязан на едро кромид лук. Поръсваме с червен пипер, сол и черен пипер и прибавяме нарязаните на едри кубчета картофи.

3. Разбъркваме и изсипваме в тенджерата със сварените пилешки бутчета. Наливаме вода, да покрие продуктите и готвим още 15-20 мин. Сервираме яхнията, поръсена с магданоз.

 

Триен боб в гърне на жар


500 гр бял фасул
1/2 глава кромид лук
1/2 пакетче краве масло - 60 гр
2 ч.л. сух джоджен
сол на вкус

Стъпки за приготвяне:

1. Слагаме в гърне боб и нарязан на ситно кромид лук. Поръсваме с джоджен и наливаме 1 л студена вода. Слагаме гърнето в огнището и печем ястието на жар около 40 мин.

2. Запържваме за 1 мин. краве масло, докато стане златисто.

3. Наливаме постепенно в гърнето с боб, като разбъркваме енергично. Посоляваме, прибавяме останалото масло в гърнето и поднасяме ястието.