Пилешка яхния с картофи от село Крепост и Триен боб в гърне на жар
Рецепти на Калинка Иванова от димитровградското село Крепост

Стъпки за приготвяне:
1. Нареждаме пилешките бутчета в тенджера и наливаме 1л вода. Посоляваме и добавяме ¼ глава кромид лук. След като заври, варим 15 мин. под капак.
2. Запържваме за 5-6 мин. нарязан на едро кромид лук. Поръсваме с червен пипер, сол и черен пипер и прибавяме нарязаните на едри кубчета картофи.
3. Разбъркваме и изсипваме в тенджерата със сварените пилешки бутчета. Наливаме вода, да покрие продуктите и готвим още 15-20 мин. Сервираме яхнията, поръсена с магданоз.
Стъпки за приготвяне:
1. Слагаме в гърне боб и нарязан на ситно кромид лук. Поръсваме с джоджен и наливаме 1 л студена вода. Слагаме гърнето в огнището и печем ястието на жар около 40 мин.
2. Запържваме за 1 мин. краве масло, докато стане златисто.
3. Наливаме постепенно в гърнето с боб, като разбъркваме енергично. Посоляваме, прибавяме останалото масло в гърнето и поднасяме ястието.