Реклама
Пролетна чорба по селски
За застройката:
Стъпки за приготвяне:
1. Нарязваме киселец, зелена салата, пресен лук и чесън на дребно. Загряваме олио в голяма тенджера, поръсваме 1 ч.л. сол и прибавяме зеленчуците. Задушаваме 2-3 мин.
2. Наливаме 5 в.ч. гореща вода, слагаме ориза и варим на тих огън под капак 15-20 мин. до омекване на ориза.
3. Смесваме прясно мляко, брашно и яйца и разбъркваме. Постепенно наливаме 2-3 черпака горещ бульон. Загряваме, като непрекъснато разбъркваме с тел и малко преди да кипне, отнемаме от огъня.
4. Добавяме още 2-3 черпака от горещия бульон. В тенджерата с чорба изсипваме нарязаните на ситно копър и магданоз. Оттегляме тенджерата от котлона, наливаме постепенно застройката и сервираме чорбата.
Сини сливи с праз и ориз
Стъпки за приготвяне:
1. Заливаме сини сливи без костилки с 2 ч.ч. топла вода и ги оставяме 20 мин. да набъбнат. Запържваме в олио нарязания на колелца праз. След 2 мин. слагаме сливите и половината от водата, в която са били накиснати. Задушаваме продуктите на бавен огън около 10-15 мин.
2. Добавяме ориз, посоляваме, поръсваме със захар и червен пипер. Разбъркваме и изсипваме скълцаните домати.
3. Наливаме 400 мл гореща вода и прехвърляме сместа в тава. Печем 20-30 мин. във фурна, загрята на 160 градуса, докато оризът поеме течността.