Пролетна чорба по селски и Сини сливи с праз и ориз

Рецепти на Иван Звездев за 25.03.2010 г.

Реклама

Пролетна чорба по селски

20 - 30 листа киселец
1 зелена салата
1 к.ч. ориз - 50 гр
1 стрък пресен чесън
2 - 3 стръка пресен лук
6 - 8 с.л. олио
10 стръка копър
5 стръка магданоз
сол на вкус

За застройката:

2 яйца
200 мл прясно мляко
1 с.л. брашно

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме киселец, зелена салата, пресен лук и чесън на дребно. Загряваме олио в голяма тенджера, поръсваме 1 ч.л. сол и прибавяме зеленчуците. Задушаваме 2-3 мин.

2. Наливаме 5 в.ч. гореща вода, слагаме ориза и варим на тих огън под капак 15-20 мин. до омекване на ориза.

3. Смесваме прясно мляко, брашно и яйца и разбъркваме. Постепенно наливаме 2-3 черпака горещ бульон. Загряваме, като непрекъснато разбъркваме с тел и малко преди да кипне, отнемаме от огъня.

4. Добавяме още 2-3 черпака от горещия бульон. В тенджерата с чорба изсипваме нарязаните на ситно копър и магданоз. Оттегляме тенджерата от котлона, наливаме постепенно застройката и сервираме чорбата.

 

Сини сливи с праз и ориз

150 гр ориз
300 гр сини сливи
3 стръка праз лук
1 ч.ч. консервирани домати
100 мл олио
1 - 2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

Стъпки за приготвяне:

1. Заливаме сини сливи без костилки с 2 ч.ч. топла вода и ги оставяме 20 мин. да набъбнат. Запържваме в олио нарязания на колелца праз. След 2 мин. слагаме сливите и половината от водата, в която са били накиснати. Задушаваме продуктите на бавен огън около 10-15 мин.

2. Добавяме ориз, посоляваме, поръсваме със захар и червен пипер. Разбъркваме и изсипваме скълцаните домати.

3. Наливаме 400 мл гореща вода и прехвърляме сместа в тава. Печем 20-30 мин. във фурна, загрята на 160 градуса, докато оризът поеме течността.