Пролетна салата в млечна заливка от киселец и Меден чийзкейк с точени кори

Рецепти на Иван Звездев за 22.03.2010 г.

Реклама

Пролетна салата в млечна заливка от киселец

1 бр. зелена салата
1 връзка репички - 10 - 12 бр.
1 краставица
4 стръка пресен лук
2 яйца
1 купичка кротони за гарниране

За заливката:

1 кофичка кисело мляко
1 връзка киселец - 15 листа
1 с.л. горчица
2 с.л. галета
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. олио
4 стръка копър
1 щипка захар
1 ч.л. сол

Стъпки за приготвяне:

1. Накъсваме измитата и подсушена зелена салата в купа. Нарязваме репичките на дребно, краставицата - на кубчета, а пресния лук - на колелца и разбъркваме. Сваряваме яйцата за 13-15 мин.

2. В съда за пасиране слагаме всички продукти за заливката, без копъра и галетата. Пасираме добре, след което добавяме и останалите два продукта. Пасираме още веднъж и оставяме соса да се уплътни за 5 мин. преди консумация. Гарнираме салатата с нарязани на осминки обелени яйца, поръсваме с кротони и нанасяме малко от соса. С останалото количество сос доовкусяваме салатата.

Меден чийзкейк с точени кори

За блата:

10 листа точени кори
1 пекетче краве масло - 125 гр
50 гр орехови ядки
2 с.л. захар

За плънката:

400 гр сирене крема
100 гр сирене "Маскарпоне"
50 мл прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. мед - 250 гр
кората на 1 лимон
2 с.л. брашно
малини за декорация

Стъпки за приготвяне:

1. Смиламе ядките със захарта. Намасляваме с разтопено масло точените кори една след друга и ги подреждаме във формата на кръг върху плота, като ги препокриваме. Намазваме с масло кръгла форма с диаметър 20 см. Внимателно прехвърляме точените кори и завиваме краищата им, за да се получи ръб с височина 1-2 пръста над ръба на формата. Разпределяме смлените орехови ядки върху дъното на блата. Разбиваме сирената 3-4 мин. с миксер. Изсипваме меда, яйцата, настърганата кора лимон, прясното мляко и брашното и разбиваме още 1-2 мин. Изсипваме сместа върху подготвения блат. Печем 60-70 мин. във фурна загрята на 160 градуса. След изпичане оставяме чийзкейка да престои в изключена фурна за 1 час и тогава махаме пръстена на формата. След като престои още 3-4 часа на ниска температура, разрязваме чийзкейка, декориран с малини или други плодове по желание.