Пролетна салата в млечна заливка от киселец и Меден чийзкейк с точени кори
Рецепти на Иван Звездев за 22.03.2010 г.

За заливката:
Стъпки за приготвяне:
1. Накъсваме измитата и подсушена зелена салата в купа. Нарязваме репичките на дребно, краставицата - на кубчета, а пресния лук - на колелца и разбъркваме. Сваряваме яйцата за 13-15 мин.
2. В съда за пасиране слагаме всички продукти за заливката, без копъра и галетата. Пасираме добре, след което добавяме и останалите два продукта. Пасираме още веднъж и оставяме соса да се уплътни за 5 мин. преди консумация. Гарнираме салатата с нарязани на осминки обелени яйца, поръсваме с кротони и нанасяме малко от соса. С останалото количество сос доовкусяваме салатата.
За блата:
За плънката:
Стъпки за приготвяне:
1. Смиламе ядките със захарта. Намасляваме с разтопено масло точените кори една след друга и ги подреждаме във формата на кръг върху плота, като ги препокриваме. Намазваме с масло кръгла форма с диаметър 20 см. Внимателно прехвърляме точените кори и завиваме краищата им, за да се получи ръб с височина 1-2 пръста над ръба на формата. Разпределяме смлените орехови ядки върху дъното на блата. Разбиваме сирената 3-4 мин. с миксер. Изсипваме меда, яйцата, настърганата кора лимон, прясното мляко и брашното и разбиваме още 1-2 мин. Изсипваме сместа върху подготвения блат. Печем 60-70 мин. във фурна загрята на 160 градуса. След изпичане оставяме чийзкейка да престои в изключена фурна за 1 час и тогава махаме пръстена на формата. След като престои още 3-4 часа на ниска температура, разрязваме чийзкейка, декориран с малини или други плодове по желание.