Руло по селски и Сухиндолска туршия

Вкусни предложения от Иван Звездев за 13.10.2011 г.

Реклама

Руло по селски

600-800 г свинско месо от плешка и гърди (шилешко, овнешко)
1 яйце
150 мл прясно мляко
7-8 картофа
4 домата
2 зелени чушки
2 филии хляб
1 скилидка чесън
листата от 7-8 клонки пресен джоджен (стрит сух джоджен)
олио
1 щипка черен пипер
сол

Стъпки за приготвяне:

1. Смиламе месото в машинка за мелене, като първо го мелим през по-едра решетка, а след това през по-ситна. Счукваме добре скилидката чесън заедно с 1 ч.л. сол. Към нея добавяме и струйка мазнина, за да стане гладка кашичка. Всичко смесваме с каймата, поръсваме с 1 ч.л. сол и наситнения джоджен. Счупваме при каймата и едно яйце, след което поръсваме с черен пипер.

2. В купа накисваме хляба в млякото. Отцеждаме и добавяме към каймата. Омесваме добре всички съставки, докато започне да се лепи по ръцете. Оставяме да престои в хладилника за 15-20 мин.

3. Върху намазнена повърхност оформяме руло с размерите на тавата за печене, която предварително сме намазнили. Поставяме рулото в центъра на тавата с гладката част нагоре.

4. Наоколо подреждаме нарязани на тънки колелца картофи, чушки и домати. Посоляваме зеленчуците и поливаме с мазнина. Печем на 180 градуса за около час.

 

Сухиндолска туршия

Необходими продукти за 3-литров буркан:

3 краставици (корнишони)
3 зелени домати
1 червена чушка без семките
1 зелена чушка без семките
1 глава кромид лук
5-6 розички карфиол
1/4 зелка
2 моркова
2-3 клонки от листа целина
3 с.л. пчелен мед
3 с.л. захар
3 с.л. ябълков оцет
10 зърна черен пипер
3 с.л. сол

Стъпки за приготвяне:

1. В буркана подреждаме целите корнишончета, надупчените на няколко места домати, розички карфиол и морковите, нарязани на едри парчета. След това поливаме всичко с оцета и меда, поръсваме със захар, сол и зърната черен пипер.

2. Отгоре подреждаме останалите зеленчуци, които са едро нарязани. Заливаме зеленчуците с вряла вода, така че да се покрият. Затваряме буркана, обръщаме с капачката надолу. Оставяме на хладно място и през няколко дни обръщаме. След седмица-две туршията е готова за консумация.