Салатата на Кольо и Мамалига (качамак)

Рецепти на Димитър Кантранджиев

Реклама

Салатата на Кольо

6-7 розови домата
2 пресни зелени чушки
7-8 печени червени чушки
3-4 по-малки глави кромид лук
1 връзка магданоз
4-5 щипки сол
олио за овкусяване

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме доматите на по-едри парчета, а лука - на полумесеци. Поръсваме с 2 щипки сол и го стриваме. След това нарязваме пресните и печените чушки на ситно и поставяме нарязаните зеленчуци в салатна купа.

2. Наситняваме магданоза, поставяме го в купата и поръсваме с 2-3 щипки сол. Поливаме обилно с олио и сервираме със сливова или гроздова ракия.

Мамалига (качамак)

400 г царевично брашно
500 г сирене
125 г масло
100-150 мл олио
3 щипки червен пипер
1 ч.л. сол

Стъпки за приготвяне:

1. В тенджера наливаме около 1,5-2 л вода. и посоляваме. Преди водата да заври, постепенно прибавяме царевичното брашно, като бъркаме непрекъснато, докато започнат да се образуват мехурчета и брашното стане на каша. След това прибавяме маслото и разбъркваме.

2. Намазняваме дъното на кръгла тава. Натрошаваме сиренето и поставяме една част от него на дъното на тавата. Отгоре изсипваме вече свареното царевично брашно и го разстиламе равномерно. След това поръсваме с останалото сирене.

3. С мокра лъжица надупчваме царевичната смес и я поръсваме с червен пипер. В отделен съд сгорещяваме олио и поливаме върху червения пипер.