Сандвич Крок Мосю и Гулаш

Рецепти на Иван Звездев за 23.11.2010 г.

Реклама

Сандвич Крок Мосю

10-14 филии хляб за тостер
150 г кашкавал за тост
150 г шунка
80 г масло

За соса:

200 мл прясно мляко
80-100 г сирене
50 г масло
1 с.л. брашно
1 щипка индийско орехче
1 щипка сол

Стъпки за приготвяне:

1. Намазваме филиите с меко масло. Поставяме кашкавала и шунката в средата на едната филия, затваряме с другата филия, която се намазва с масло от външната страна.

2. Изпичаме в тостер или гофретник за 3-4 мин.

3. Приготвяне на соса: Разтопяваме кравето масло и запържваме брашното. Когато е готово, отстраняваме от котлона, заливаме със студено прясно мляко и разбъркваме.

4. Връщаме на котлона, кипваме сместа, посоляваме и поръсваме с индийско орехче. Настръгваме сиренето, след което го изсипваме в горещия сос.

5. Готовите сандвичи се разрязват на две по диагонал, поставят се в чинии и се поднасят със соса.

 

Гулаш

500 г телешка плешка
3-4 бр стерилизирани домати
4 картофа (500 г)
2 зелени пресни чушки
2 моркова
2 глави кромид лук
1 скилидка чесън
1 резен глава от целина
2-3 стръка целина
6 стръка магданоз
50 г свинска мас
1/2 ч.л. смлян кимион
2-3 ч.л. червен пипер
1-2 ч.л. сол

Стъпки за приготвяне:

1. Нарязваме месото на кубчета с дебелина 1-2 см, а лукът – на ситно. В тенджера под налягане запържваме лука, след което оттегляме от котлона и поръсваме с червен пипер. Разбъркваме, добавяме месото и посоляваме. Връщаме тенджерата на котлона и запържваме за още 3 мин., като енергично разбъркваме. Посоляваме и наливаме 200-300 мл гореща вода. Затваряме капака и изчакваме 15-20 мин., след като налягането в тенджерата се повиши.

2. Нарязваме на едро картофите, морковите – на колелца, а целината и чушките - на кубчета. Добавяме зеленчуците, слагаме и доматите и поръсваме с кимион. Наливаме 1-1,5 л гореща вода. Затваряме капака и след като тенджерата повиши налягането, варим още 10 мин.

3. В края на готвенето поръсваме със ситно нарязан магданоз. Гулашът се поднася с пюре от люти чушки или лют сос по желание.