Сарми с прясно зеле и гъбен сос и Универсална рецепта за риба

Вкусни предложения от Иван Звездев за 19.10.2011 г.

Реклама

Сарми с прясно зеле и гъбен сос

1 голяма прясна зелка
1 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. олио
сол

За плънката:

500 г кайма (смес)
60-80 г ориз (1/2 ч.ч.)
1/2 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. черен пипер
2-3 щипки кимион
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сладък червен пипер
2 ч.л. сол
3-4 с.л. олио

За соса:

200 г печурки
1/2 глава кромид лук
1 с.л. брашно
150-200 мл готварска сметана
1 кубче пилешки бульон
2 пресни дафинови листа (1 сушен лист)
5-6 клонки магданоз
2 с.л. краве масло
2 с.л. олио

Стъпки за приготвяне:

1. Без да разрязваме зелката, изваждаме кочана и правим кръстообразен прорез в основата.

2. Поставяме зелката с прорезите надолу в 2 л вряща вода. Поръсваме с 2-3 ч.л. сол, похлупваме. Бланшираме за около 10-15 мин., докато поомекнат листата. Отделяме ги едно по едно. На дъното на тенджерата поставяме отстранените кочанчета.

3. Приготвяме плънката. Нарязваме лука на кубчета и ги поставяме за кратко в сгорещеното олио. Към края прибавяме и наситнения чесън.

4. Добавяме каймата, разбъркваме. Посоляваме и прибавяме подправките – кимион, чубрица, черен и червен пипер.

5. След като каймата стане на гранулки, изсипваме ориза и поливаме с 1/2 ч.ч. гореща вода. Оставяме на силен огън докато ориза поеме течността.

6. Поставяме по 1-2 лъжици от плънката в средата на зелевото листо и завиваме на руло, като подвиваме краищата навътре. Подреждаме сармите в тенджерата.

7. В тигана от плънката наливаме около 1 л вода, поръсена с 1 ч.л. сол. Поливаме сармите, така че да се покрият с течността. Поръсваме с червен пипер и олио. Похлупваме с порцеланова чиния с диаметъра на тенджерата. Варим на бавен огън около 30-40 мин., докато зелевите листа омекнат напълно.

8. Приготвяме соса. Сгорещяваме олиото и маслото, прибавяме нарязания на кубчета лук и гъби на едри парчета или филийки. Запържваме до зачервяване.

9. Намаляваме температурата на котлона и прибавяме брашното. Разбъркваме и наливаме 250-300 мл вода, добавяме 1 кубче пилешки бульон. Оставяме соса да ври за 10-15 мин. Поставяме подправките – дафинов лист и наситнения магданоз.

10. Затопляме сметаната за не повече от 40 сек. в микровълнова фурна, поливаме върху соса. Щом сместа заври, отстраняваме дафиновия лист.

 

Универсална рецепта за риба

2 лаврака (по 300-350 г)
галета за поръсване
мазнина за намазняване
зехтин за поливане

За ароматното масло:

50 г краве масло
1 скилидка чесън
2 с.л. лимонов сок
1-2 с.л. рибен сос (соев сос, дребна маринована риба)
3-4 стръка копър
4-5 листа босилек

Стъпки за приготвяне:

1. В малка купичка смесваме мекото масло, счукания чесън, лимоновия сок и наситнените копър и босилек. Поливаме с рибения сос. Разбъркваме добре, за да се получи еднородна смес.

2. Правим ромбоидни прорези по повърхността на предварително почистените риби. Намазваме с ароматното масло отвътре и отвън.

3. Поръсваме с галета и от двете страни на рибите. Поставяме ги в намазнена тавичка, поливаме със струйка зехтин.

4. Печем в силно загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин. или докато рибите получат златиста коричка. След изпичане отново поливаме със зехтин.