Реклама
Шоколадов кейк с круши
4 яйца
2-3 круши
60 г сурови лешници
60 г пшенично брашно
125 г меко краве масло
100 г натурален шоколад (шоколадов кувертюр)
4 с.л. какао
1 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
Стъпки за приготвяне:
1. Почистваме крушите и ги нарязваме на осминки по дължина. Заливаме ги с 440 мл вода и 1/2 ч.ч захар. Щом водата заври, отстраняваме от котлона и оставяме крушите да престоят 10-15 мин.
2. В друг съд разбиваме с миксер маслото и 1/2 ч.ч. захар, за да се получи пухкава смес. Добавяме яйцата (които трябва да са със стайна температура) и продължаваме да разбиваме на ниски обороти за 2 мин.
3. Смиламе на фин прах лешниците с 1/2 ч.л. захар. Изсипваме в отделна купа заедно с брашното и какаото, след което прибавяме към другата смес.
4. Разтопяваме на водна баня шоколада, предварително нарязан на парчета.
5. Добавяме и него, без да прекъсваме бъркането с миксера.
6. Изсипваме тестото в силиконова форма за печене с диаметър 20-22 см.
7. Отгоре подреждаме крушите под формата на ветрило с кората нагоре. Печем в затоплена на 170 г фурна за 35-40 мин. Изчакваме да изстине, режем и сервираме.
Мързелива мусака
2 варени наденици
200 г краве сирене
5 яйца
1 кг картофи
6-7 с.л. олио
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сол
Стъпки за приготвяне:
1. Намазваме тавата с 4-5 с.л. олио, поставяме обелените и нарязани на кубчета картофи. Поръсваме с чубрица и сол, разбъркваме добре. Поливаме с около 100 мл студена вода. Печем на затоплена фурна за 20-30 мин. при температура от 200 градуса.
2. Нарязваме наденицата на кубчета, натрошаваме сиренето.
3. Прибавяме към полуготовите картофи, разбъркваме. Поливаме с още 2 с.л. олио и 100 мл вода. Връщаме във фурната и печем до готовност.
4. Правим кладенчета в мусаката, счупваме в тях яйцата и запичаме за още 15 мин.