Супа от калкан по несебърски, Пилешки бухчи и Пълнена тиква с ориз, сушени плодове, мед и дъх на канела

Вкусни предложения от Нури Димитрова

Реклама

Супа от калкан по несебърски

1 калкан
3-4 моркова
3-4 клонки целина
2-3 клонки девисил
125 г краве масло
3-4 с.л. олио
2 щипки сушени подправки (лук, чесън, пипер, магданоз и др.)
1 щипка млян черен пипер
2 щипки сол
магданоз по желание

За варената застройка:

5 жълтъка
1 кофичка кисело мляко
2 с.л. брашно

Стъпки за приготвяне:

1. Почистваме калкана, като задължително отстраняваме хрилете. Нарязваме рибата на едри парчета.

2. Сваряваме за 10 мин., след което обезкостяваме месото и отново връщаме в бульона.

3. Нарязваме на кубчета морковите, наситняваме девисила и целината. Задушаваме в сгорещеното разтопено масло и олио. Поръсваме със сол, черен пипер и сушени подправки. Разбъркваме добре. Изсипваме при калкана, оставяме да поври за 15 мин.

4. Приготвяме застройка. В купа разбиваме жълтъците, прибавяме киселото мляко и брашното. Разбъркваме добре с готварска тел.

5. Изсипваме сместа в тиган, който сгорещяваме постепенно на котлона. Прибавяме няколко черпака от бульона на вече сварената супа.

6. Разбъркваме и наливаме в тенджерата. Сервираме, като поръсваме с наситнен магданоз по желание.

 

Пилешки бухчи

4 пилешки гърди
3 големи точени кори, печени на сач
2 снопчета фиде
2 ч.ч. пилешки бульон
125 г краве масло
2-3 с.л. олио
2 щипки млян черен пипер
3 щипки сол

За маслената заливка:

125 г краве масло
4 ч.ч. пилешки бульон

Стъпки за приготвяне:

1. Сваряваме пилешкото месо в подсолена вода, като запазваме бульона. Нарязваме месото на ситно.

2. В тиган разтопяваме половината от маслото, добавяме олио. Запържваме до златисто предварително натрошеното фиде. Прибавяме пилешките кубчета и 2 ч.ч. от бульона. Поръсваме със сол и черен пипер, задушаваме за кратко.

3. Разтваряме корите и режем всяка една на квадратчета около 10 см.

4. Поставяме по една лъжица от задушената смес във всяко от тестените квадратчетата. Загъваме навътре крайчетата, така че да се получи малка торбичка.

5. Подреждаме получилите се бухчи в кръгла тава с диаметър 40-45 см . Печем във фурна на 200 градуса за около 40 мин.

6. Приготвяме маслена заливка от останалия около 4 ч.ч. пилешки бульон и другата половина от маслото. Загряваме на котлона докато маслото се разтопи.

7. Поливаме върху изпечените пилешки бухчи. Похлупваме тавата с подходящ съд и покриваме с кърпа. Оставяме бухчите да престоят около час, след което са готови за сервиране.

 

Пълнена тиква с ориз, сушени плодове, мед и дъх на канела

1 средно голяма тиква (5 кг)
2 ч.ч. ориз
200 г сушени сини сливи (1-2 шепи)
100 г сушени кайсии
3-4 сушени смокини
3-4 с.л. стафиди
1-2 с.л. орехи
200-250 мл мед
1 пак. канела
125 г краве масло за заливка
масло за задушаване

Стъпки за приготвяне:

1. Предварително накисваме в топла вода сушените плодове и орехите. Сваряваме ориза,но не напълно и го оставяме да се охлади. Поставяме го в дълбока купа.

2. Изрязваме капаче от тиквата. Издълбаваме сърцевината, която настъргваме и задушаваме с масло и вода за 15 мин.

3. Прибавяме към ориза и сушените плодове, орехите, канелата и меда.

4. Разбъркваме добре всички съставки и ги поставяме в тиквата. Наливаме около 100 мл вода на дъното на тавата, в която ще печем. Поставяме тиквата и затваряме с капачето. Печем за 15 мин. на 250 градуса. при нужда доливаме още вода. След това намаляваме градусите на 200 и печем още 2,5 часа.

5. Отваряме капака и заливаме с разтопеното масло. Сервираме тиквата охладена.