Торта Наоми
Рецепта на Радослава Минчева

За платката:
5 яйца
5 с.л. брашно
5 с.л. захар
1 пакетче бакпулвер
2 с.л. какао
100 г шоколад
За заливката:
500 г сладкарска сметана
500 г шоколадов кувертюр
200 г захар
1 пакетче масло - 125 г
За карамела:
500 г захар
200 г сладкарска сметана
1 с.л. масло
200 г орехови ядки
Стъпки за приготвяне:
1. Приготвяме шоколадова заливка. В касарола кипваме сметана и захар, добавяме натрошен шоколадов кувертюр и масло и оставяме заливката да се охлади.
2. В тенджера карамелизираме захар, след което прибавяме сметана и масло.
3. Приготвяне на пандишпанова платка: Отделяме жълтъците и белтъците на 5 яйца. Разбиваме белтъците на сняг, а жълтъците - със захарта, докато станат на пяна. Смесваме желтъците и белтъците при непрекъснато разбъркване.
4. Смесваме какаото и брашното и ги добавяме към яйчената смес, докато бавно разбъркваме. След това прибавяме разтопен шоколадов кувертюр.
5. Изсипваме приготвената смес в тава на дъното, на която сме сложили намаслена хартия. Печем около 10-15 минути във фурна загрята на 180-190 градуса. Оставяме пандишпановата платка да изстине и отлепваме хартията. Разрязваме платката на две части. Едната нарязваме на кротони. Другата намазваме с шоколад и аранжираме с крутони и орехови ядки.
6. Заливаме тортата с карамел и оставяме в хладилник за 1-2 часа, за да стегне.