Торта Наоми

Рецепта на Радослава Минчева

Реклама

Торта Наоми

За платката:

5 яйца
5 с.л. брашно
5 с.л. захар
1 пакетче бакпулвер
2 с.л. какао
100 г шоколад

За заливката:

500 г сладкарска сметана
500 г шоколадов кувертюр
200 г захар
1 пакетче масло - 125 г

За карамела:

500 г захар
200 г сладкарска сметана
1 с.л. масло
200 г орехови ядки

Стъпки за приготвяне:

1. Приготвяме шоколадова заливка. В касарола кипваме сметана и захар, добавяме натрошен шоколадов кувертюр и масло и оставяме заливката да се охлади.

2. В тенджера карамелизираме захар, след което прибавяме сметана и масло.

3. Приготвяне на пандишпанова платка: Отделяме жълтъците и белтъците на 5 яйца. Разбиваме белтъците на сняг, а жълтъците - със захарта, докато станат на пяна. Смесваме желтъците и белтъците при непрекъснато разбъркване.

4. Смесваме какаото и брашното и ги добавяме към яйчената смес, докато бавно разбъркваме. След това прибавяме разтопен шоколадов кувертюр.

5. Изсипваме приготвената смес в тава на дъното, на която сме сложили намаслена хартия. Печем около 10-15 минути във фурна загрята на 180-190 градуса. Оставяме пандишпановата платка да изстине и отлепваме хартията. Разрязваме платката на две части. Едната нарязваме на кротони. Другата намазваме с шоколад и аранжираме с крутони и орехови ядки.

6. Заливаме тортата с карамел и оставяме в хладилник за 1-2 часа, за да стегне.