Реклама
Туршия от пълнен патладжан със зеленчуци
7 кг патладжани
2 кг карфиол
2 кг зеле
1 глава целина с листата
1-1,5 кг моркови
2-3 глави чесън
2 връзки магданоз
1 пак. черен пипер на зърна (15-20 г)
20 дафинови листа
2-3 с.л. сол
За саламурата:
400 г сол
1 л ябълков оцет
Стъпки за приготвяне:
1. Почистваме патладжаните от дръжките. Разрязваме ги наполовина по дължина и издълбаваме сърцевината.
2. Посоляваме, оставяме да се отцеди горчивия сок, след което изплакваме и попарваме във вряла вода за 1-2 мин. Оставяме ги да изстинат.
3. Нарязваме моркова на малки кубчета, карфиолът накъсваме на розички, а основата му нарязваме на кубчета.
4. Накълцваме зелето на ивички, чесънът на малки парчета, целината на кубчета, а стъблата и ги наситняваме. Нарязваме едната връзка магданоз. Посоляваме всички зеленчуци и разбъркваме без да ги натискаме или претриваме.
5. Напълваме патладжаните с приготвената зеленчукова смес, като притискаме добре. Оставяме да престоят около 10 часа. Овързваме с листата от целината, които попарваме ако са много свежи или използваме конец.
6. Подреждаме така приготвените патладжани в дълбок съд, като поставяме ред патладжани, поръсваме с няколко зърна черен пипер, 1 дафинов лист и поставяме няколко клонки от втората връзка магданоз. Така редим, докато изчерпим всички продукти.
7. Приготвяне на саламурата: В тенджера смесваме солта и оцета с 2 л вода. Разбъркваме добре, но без да загряваме, докато се разтвори солта. Поливаме върху подредените зеленчуци. Притискаме зеленчуците с голям камък, кръстачка или чиния. След втория ден започваме претакане на туршията на всеки два-три дни. Туршията е готова за консумация след около 2 седмици. Сервираме като поливаме с олио.
Бързи питки Снежанка
3 ч.ч. брашно тип 500
1 яйце
1 ч.ч. натрошено сирене (80-100 г)
50-80 г настърган кашкавал
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
2/3 ч.ч. олио (100 мл)
1 ч.л. сол
шарена сол или самардала по желание
Стъпки за приготвяне:
1. Пресяваме две от чашите с брашно, посоляваме и правим кладенче. Поставяме сиренето, яйцето и олиото и разбъркваме.
2. В купичка смесваме млякото и бакпулвера. Прибавяме ги към брашното и замесваме меко лепкаво тесто, като прибавяме постепенно и останалото количество брашно. Поставяме в хладилника за 10 мин.
3. Върху набрашнена повърхност оформяме руло от престоялото тесто. Нарязваме го на 12 парчета, които премесваме поотделно и оформяме като питки. Подреждаме ги в тефлонова тава на разстояние една от друга.
4. Върху всяко тестено топче поставяме част от кашкавала. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна. По желание поднасяме с шарена сол или самардала.